Hrvatski radio

Radio Osijek

O ulozi medicinskih sestara i tehničara u ratu

07.10.2016.

15:08

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Da se ne zaborave devedesete – Ivan Klaić Miko" - pod tim je nazivom održan prvi simpozij medicinskih sestara i tehničara Domovinskoga rata, koji je okupio brojne zdravstvene djelatnike, uglavnom iz slavonskih gradova.

"Ono na čemu treba inzistirati jest da se na jednak način, s jednakom pozornošću obrade svi segmenti Domovinskoga rata – ne samo politika, ne samo onaj vojni i policijski dio, nego i ovaj dio, uloga medicinskog osoblja, a ovakvi simpoziji i ovakvo udruživanje i inzistiranje na sjećanjima sudionika jedan je veliki doprinos tome", smatra Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
"Puno godina je prošlo i to je tema koja izaziva velike emocije, spremno pristaju napisati nešto o tom razdoblju, ali do sada to nisu uspjele učiniti. Sada smo ih uspjeli motivirati", ispričala je Ljerka Pavković, diplomirana medicinska sestra i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Specijalne bolnice Lipik. Upravo su medicinske sestre, kaže Pavković, bile te koje su svojim znanjem pomagale svima koji su bili u ratnim područjima – i ranjenicima i civilnom stanovništvu.
Na skupu, održanom u Bolnici hrvatskih veterana u Lipiku, mogli su se čuti primjeri njihovog sudjelovanja u Domovinskome ratu - primjerice, kako je provedena evakuacija pakračke psihijatrije, organiziran rad na odjelima pakračke bolnice u ratnim uvjetima ili ratnoj klinici u Kutini Sanitetu. Otkriven je i reljef Ivanu Klaiću Miki, medicinskom tehničaru po kojemu je i nazvan ovaj simpozij, koji je početkom listopada 1991. umro od posljedica ranjavanja na putu do posla. 
Uloga medicinskih sestara i tehničara vrlo značajna i danas – u liječenju branitelja, ističe Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara. "Zdravstvena se njega mora temeljiti na znanju i na znanosti. Da bi sestre mogle pružati odgovarajuću zdravstvenu njegu našim braniteljima, koji su mahom invalidi, moraju imati ogromno veliko znanje. To su bolesti koje nisu samo PTSP – to su kompleksne bolesti i da bi se to moglo zbrinjavati na adekvatan način, uistinu moraju kontinuirano raditi na sebi i sjecati znanje," kaže Šepec.
Simpozij medicinskih sestara i tehničara Domovinskoga rata, održan pod pokroviteljstvom ministarstva zdravlja i ministarstva branitelja, organizirale su medicinske sestre i tehničari iz Domovinskog rata, Opća županijska bolnica Vukovar i Bolnica hrvatskih veterana i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.