Hrvatski radio

Radio Osijek

Oba pilota MiG-a-21 uspješno su katapultirana i prizemljena

06.12.2022.

17:13

Autor: Hina

Mjesto pada zrakoplova

Mjesto pada zrakoplova

Foto: Informativni centar Virovitica / -

 Pronađena su živa oba pilota iz srušenog borbenog aviona dvosjeda MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom njegova pada piloti su se uspješno katapultirali i prizemljili, izvijestio je MORH u utorak popodne.

Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti i bit će prevezeni u bolnicu na liječnički pregled.

Oni su se iz zrakoplova MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti kod Slatine, uspješno katapultirali i prizemljili.

Na mjesto nesreće radi potrage i spašavanja odmah su bila upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171, pripadnici Pukovnije Vojne policije te bespilotne letjelice.

Angažirane su bile i operativne snage sustava civilne zaštite: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, a na teren su upućeni i policijski službenici i lovci.

MORH će pravovremeno izvijestiti javnost o detaljima

Premijer Andrej Plenković u Tirani je rekao kako mu je drago da su živa oba pilota iz MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji je popodne pao kod Slatine, kao i da će istraga utvrditi okolnosti dodavši da je očito riječ o nekom tehničkom kvaru.

"Oba su pilota živa, jedan je ozlijeđen, pronađen je i avion. Radilo se o redovitom trenažnom letu HRZ-a i riječ je očito o nekom tehničkom kvaru koji je uzrokovao pad ovoga MIG-a, međutim, istraga će utvrditi o čemu se radi", rekao je Plenković u izjavi novinarima u Tirani gdje sudjeluje na sastanku na vrhu EU-Zapadni Balkan.

U ovom trenutku, iz ove pozicije gdje sam sad, nemam više saznanja, ali drago mi je da su piloti živi, dodao je Plenković.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.