Hrvatski radio

Radio Osijek

Običaj pohoda triju kraljeva u Petrijevcima

06.01.2020.

14:09

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Na blagdan Bogojavljenja, u Petrijevcima se čuva običaj pohoda triju kraljeva obiteljima. Prema kazivanju starijih Petrijevčana, prije gotovo stotinu godinu začeta je ta tradicija, no bilo je razdoblja kada se pohod nije organizirao. Običaj je obnovljen zahvaljujući školarcima i učiteljima.

Jučer i danas sedam skupina učenika četvrtoga razreda petrijevačke Osnovne škole obilazi mjesto. Odjeveni kao tri kralja – Baltazar, Melkior i Gašpar zadržavaju se nakratko kod domaćina pjevajući bogojavljenske pjesme. Prema riječima učiteljice Branke Rebrine, običaj su obnovili 2000. godine, veliko je zanimanje djece za sudjelovanje u pohodu, a na ovaj način ujedno prikupljaju novac za organiziranje ekskurzije kako bi smanjili troškove roditeljima.

Načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić kaže kako se stariji mještani sjećaju da su u svojoj mladosti „išli u kraljeve”. Zadovoljan je što se lijepi običaj nastavio i što petrijevačka djeca s veseljem čuvaju ovu tradiciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.