Hrvatski radio

Radio Osijek

11:03 / 17.11.2018.

Autor: Davor Lončarić/ HINA

Obilježava se 27. godišnjica stradanja Vukovara

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Uoči smo velikog dana za sve stradalnike Vukovara. Cijeloga tjedna održavale su se različite manifestacije, a one koje svake godine ujedine cijelu Hrvatsku - skup o ratnoj bolnici i kolone sjećanja u Vukovaru i Škabrnji - održavaju se danas i sutra.

U gradovima diljem Hrvatske večeras će se paliti svijeće duž Ulica grada Vukovara. U Koloni sjećanja u Vukovaru, sudjelovat će premijer i veći dio Vlade. Dio ministara odlazi u Škabrnju. 

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, uoči 27. obljetnice sloma obrane i velikosrpske okupacije toga grada, članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, položili su ruže i zapalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja. "Jako sam tužna i žalosna jer smo došli upaliti svijeće i položiti ruže na grobove poginulih i ubijenih u obrani Vukovara, ali ne možemo za brojne one koje još uvijek tražimo i čija se sudbina ne zna, među kojima je i moj suprug", kazala je predsjednica "Vukovarskih majki" Manda Patko. Dodala je kako već godinama nema novih pokopa na Memorijalnom groblju, no to ne znači da se ne radi na pronalasku nestalih, jer se svaka dojava istražuje, ali nema rezultata. "Jako puno se radi. To znamo. Svaka dojava se provjerava i istražuje, ali nažalost rezultata za sada još uvijek nema. Zašto je tomu tako, treba pitati Srbiju", istaknula je predsjednica udruge "Vukovarske majke Manda Patko. Na pitanje novinara kako ocjenjuje današnji  dolazak u Vukovar predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca, kazala je da je Pupovac već dolazio u Vukovar, a njoj osobno to ne znači ništa. "Milorad Pupovac već je dolazio u Vukovar, bio je i u Koloni sjećanja tako da to nije prvi puta da je on ovdje", dodala je predsjednica udruge. Predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavila je novinarima da je jako puno prošlo vremena od posljednjeg pokopa posmrtnih ostataka nekog od pronađenih hrvatskih branitelja ili civila, iako hrvatska država nikada nije bila angažiranija, ali nema rezultata. "Znamo da se puno radi i mislim da nikada hrvatska država nije bila angažiranija u potrazi za nestalima, ali rezultati su nikakvi", kazala je Alvir.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u Vukovaru da u Hrvatskoj treba početi s komemorativnom politikom koja neće biti izvor strahova, optužbi i nastavka mržnje, nego povod za približavanje i pijetet. Zajedno s predsjednicom udruženja porodica Protiv zaborava Maricom Šeatović, Milorad Pupovac je bacio vijenac u Dunav kod Veslačkog kluba Vukovar, a potom je vijenac položio i svijeću zapalio podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te posjetio vukovarsku pravoslavnu crkvu sv. Nikolaja u kojoj je za žrtve rata u Vukovaru zapalio svijeću. U Vukovar je na današnji dan, kako je kazao u izjavi novinarima nakon posjeta crkvi sv. Nikolaja, odlučio doći nakon sastanka koji je je u petak održao s predstavnicima vodećih srpskih organizacija u Hrvatskoj kako bi na miru mogao položiti vijence i na miru izraziti pijetet bez ikakvog osjećaja da bi to nekoga moglo smetati ili da bi mogao doći na mjesto na kojem netko ne želi da sutra bude.

O vukovarskoj bolnici  održan je XIV. znanstveno-stručni skup Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro, a u 19 sati u krugu bolnice zapaliti će se svijeće te moliti za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar 1991. godine.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetit će Lovas i Vukovar. U Lovasu će kod spomen-križa hrvatskih branitelja odati počast stradalima u Domovinskom ratu. Zatim će u Vukovaru nazočiti paljenju svijeća u dvorištu bolnice.

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas, 17. studenog 2018. godine u 18 sati na poziv Općine Lovas svojim dolaskom odati će počast žrtvama Domovinskog rata iz Lovasa i Opatovca. Predsjednica će paljenjem svijeća, kod Spomen križa žrtvama Domovinskog rata u centru Lovasa, podržati nastojanja mještana koji su se vratili na granicu da grade svjetlu budućnost za buduće naraštaje – za što nas je zadužila prolivena krv 89 mještana. Lovas i Opatovac podnijeli su ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu stradanjem pripadnika Hrvatske vojske, Hrvatske policije, Civilne zaštite i civila, a samo zato što nisu Srbi. U Lovasu je, nažalost, druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 68 žrtava Domovinskog rata. Dana 18. listopada 1991. godine skupina u kojoj je bio 51 lovaski Hrvat prisilno je, a nakon cjelodnevnoga mučenja i zlostavljanja koje su nad njima provodili pripadnici Jugoslavenske vojske i četnika, odvedena na „čišćenje“ minskog polja u selu. Samo u tom okrutnom zločinu je ubijena 21 osoba, a 14 osoba je ranjeno. I danas, 27 godina nakon početka stradanja, jedna osoba se vodi kao nestala. Najviše boli činjenica da za počinjene ratne zločine još nitko nije odgovarao", priopćili su iz Općine Lovas.

U svim hrvatskim gradovima koji imaju ulice koje nose ime grada Vukovara danas će se u 18 sati paliti svijeće. U Osijeku će čelnici grada i županije položiti cvijeće kod spomenika Hrvatskom domobranu u Parku kralja Držislava, a potom na Vukovarskoj ulici upaliti svijeće uz tisuće osječkih učenika. 

U 16 sati i 30 minuta zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i zamjenik župana Goran Ivanović dočekat će motocikliste koji u 10. karavani "Da se ne zaboravi" za Vukovar putuju od daleke Prevlake. 

S osječkog Zelenog polja u 23 sata i 40 minuta prema Vukovaru kreću brojni hodočasnici, među njima i oko 600 srednjoškolaca, a takav način sjećanja na žrtve Vukovara 1991. organizira podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata iz Osijeka. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.