Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja 112

12.02.2020.

13:21

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Županijski centar broja 112 Osječko-baranjske županije među najvećima je u Hrvatskoj, a usluge operatera koji komuniciraju na četiri jezika koriste područni centri u cijeloj zemlji. Prošle su godine primili 115 tisuća poziva, a posebice su ponosni na smanjenje broja zlouporaba.

U sklopu obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja 112 u Republici Hrvatskoj Županijski centar 112 posjetio je zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović. "Osječki je centar među najvećima je u Hrvatskoj, a usluge operatera koji komuniciraju na njemačkom, engleskom, slovačkom i mađarskom jeziku koriste područni centri u cijeloj zemlji", rekao nam je pročelnik Područnog ureda Ravnateljstva Civilne zaštite Zvonko Grgec.

Prošle su godine primili 115 tisuća poziva, te organizirali intervencije hitnih službi kojima koordiniraju u 26 tisuća slučajeva. Na teren, po potrebi, pozivaju policiju, vatrogasce, hitnu pomoć, Gorsku službu spašavanja, ali i različite inspekcije i službe. U osječkom Centru, inače najvećem u Hrvatskoj, dežura 20 operatera u 5 smjena. Radi se na njihovoj edukaciji i specijalizaciji kako bi mogli odgovoriti na sve potrebe posla, od psihološke, medicinske do tehničke pomoći u hitnim slučajevima.

Posebice su ponosni na smanjenje zlouporaba broja 112. "Prije petnaestak godina, kada je služba tek utemeljena, trideset posto svih poziva bilo je lažno", prisjeća se Grgec te dodaje da su suastavnom edukacijom građana, posebice mlađih dobnih skupina, broj zlouporaba smanjili, tako da je 2019. godine zabilježeno samo 13 takvih poziva. "Zlouporabe se sankcioniraju u suradnji s policijom, a počinitelji se mogu i kazneno goniti", upozorava pročelnik Grgec.

Dan jedinstvenog europskog broja 112 obilježava se kako bi se broj promovirao te podsjetilo građane da pozivom na taj broj mogu dobiti pomoć u svakom trenutku i svakoj situaciji, no i da imaju obvezu prijaviti bilo kakav događaj u kojem je potrebna intervencija hitnih službi.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.