Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježavanje 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske

27.05.2020.

11:22

Autor: Monika Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Uoči 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, u znak sjećanja na poginule pripadnike Hrvatske vojske i na žrtve Domovinskog rata, kod spomenika ispred Doma HV-a u Osijeku, položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde.
Krajem srpnja te godine ustrojeno je Zapovjedništvo, zatim su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, banijsko-kordunsko područje, ličko područje, srednju i sjevernu Dalmaciju te za južnu Dalmaciju a u kolovozu i zagrebačko čime je zaokruženo ustrojstvo obrambenog sustava Republike Hrvatske. Hrvatske oružane snage tada su imale ukupno 60 tisuća pripadnika, od čega je polovica bila u sastavu MUP-a. /podaci MORH-a/

Danas i sutra, 29 godina poslije, u cijeloj Hrvatskoj polažu se vijenci i pale svijeće u znak sjećanja i počasti svim poginulim pripadnicima Hrvatske vojske i žrtvama Domovinskog rata. 

brigadir Dražen Batrnek i časnički namjesnik Željko Bilić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.