Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

22.06.2022.

12:03

Autor: Ana Mitar Šimić

Položeni vijenci

Položeni vijenci

Foto: Ana Mitar / Radio Osijek

Polaganjem vijenaca ispred spomen kosturnice žrtava fašizma u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku obilježen je Dan antifašističke borbe.


Galerija
Polaganje vijenaca , Foto: Ana Mitar Šimić/Radio Osijek
Obilježavanje Dana antifašističke borbe , Foto: Ana Mitar Šimić /Radio Osijek

Vijence su, uz ostale, položili predstavnici osječke Gradske uprave, Udruge antifašističkih boraca i antifašista te izaslanstvo osječke gradske organizacije SDP-a.

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Vladimir Ham izjavio je kako se na tekovinama antifašizma temelji današnja moderna Europa, ali i suvremena Hrvatska.

Na današnji dan prisjećamo se trenutka kada su Hrvati među prvima bili na pravoj strani povijesti i odajemo počast onima koji su se hrabro borili na toj strani te izvojevali ono u čemu danas uživamo u modernom društvu, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, poručio je Ham.

Predsjednik osječkog SDP-a Milan Blagojević istaknuo je kako je ovo dan koji je Hrvatsku svrstao u krug zemalja zapadne Europe, koje cijene ljudska prava i slobode.

Taj dan je osnova današnje neovisne i slobodne Hrvatske, jer se tekovine antifašističke borbe nalaze u preambuli hrvatskog Ustava i to je osnova naše civilizacije i kulture, rekao je Blagojević.

U povodu Dana antifašističke borbe saborska zastupnica udruge Socijaldemokrati Romana Nikolić u priopćenju za javnost istaknula je kako na današnji dan odaju počast svim antifašistima, koji su borbom protiv nacizma i fašizma Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.

Antifašizam je utkan u same osnove Republike Hrvatske koja se, prema svom Ustavu, temelji na toj borbi i odlukama ZAVNOH-a, nasuprot fašističkoj NDH, a poveznica tog dana s modernim vremenima je i u činjenici da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, od 1941. bio pripadnik partizanskog pokreta i aktivni sudionik borbe protiv fašističkog i izdajničkog ustaškog režima, poručila je Nikolić.

Više o obilježavanju današnjeg dana poslušajte u izjavama Vladimira Hama, Milana Blagojevića i Sunčice Mandić. 

Izjave povodom Dana antifašističke borbe

22. lipnja obilježava se diljem Hrvatske, a na središnjem obilježavanju održanom u Spomen-parku Brezovica kod Siska, vijence su položili predsjednik Zoran Milanović, kao izaslanik predsjednika Vlade - ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te izaslanik predsjednika Sabora, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Dan antifašistike borbe obilježava se od stjecanja hrvatske neovisnosti 22. lipnja, u znak sjećanja na osnivanje sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovici 1941. godine koji je bio prva naoružana antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji. Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.