Hrvatski radio

Radio Osijek

12:46 / 29.05.2022.

Autor: Radio Osijek/OBŽ

Obilježavanje Dana državnosti u Osijeku

Obilježavanje Dana državnosti RH

Obilježavanje Dana državnosti RH

Foto: Osječko / baranjska županija

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, a u spomen na poginule hrvatske branitelje brojna su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće ispred Središnjeg križa na Centralnom groblju u Osijeku.

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, a u spomen na poginule hrvatske branitelje, župan Ivan Anušić i njegovi zamjenici Mato Lukić i Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, predstavnici PU osječko-baranjske i HV-a, koordinacije i udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i saborski zastupnik Goran Ivanović danas (29. svibnja 2022. godine) položili su vijence i upalili svijeće ispred Središnjeg križa na Centralnom groblju u Osijeku.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je Dan državnosti Republike Hrvatske dan kada se prisjećamo svih koji su dali svoj život da bi imali samostalnu i neovisnu RH: "Prisjećamo se i svih generacija koje su stoljećima prije davali svoje živote za Hrvatsku i hrvatski narod. Danas je vrijeme za na određeni način podvući crtu te vidjeti kakvu Hrvatsku imamo, kakva je u zadnje 32 godine, da li imamo državu kakvu želimo, kakvu smo željeli i kakvu su zamišljali svi koji su 90-ih godina krenuli u oružani otpor srpskoj agresiji na RH i dali svoje živote. To je pitanje za svakoga od nas pojedinačno, no danas trebamo svakako reći da je RH članica euroatlantskih integracija, članica NATO-a i EU, država koja svoju neovisnost baštini na svim europskim vrijednostima i tako treba biti, a bit će i ubuduće", rekao je župan Ivan Anušić te svim državljanima RH, Hrvatima i Hrvaticama i svima koji vole ovu državu, čestitao Dan državnosti.

Ivan Anušić

Polaganje vijenaca povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Polaganje vijenaca povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Foto: Osječko / baranjska županija

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin rekao je kako smo se na Dan državnosti dužni prisjetiti se svih koji su svoje živote utkali u hrvatsku neovisnost i samostalnost: "To je nešto čemu su težile mnoge generacije stoljećima, a upravo je ova generacija to postigla. Posebice treba izraziti vječnu zahvalnost onima koji su dali svoje živote i na njih moramo imati vječno sjećanje. Svi oni imali prigodu otići i skloniti se od ratne opasnosti, no odlučili su ostati svjesni opasnosti, a svoju su Domovinu branili životom", rekao je Vulin i čestitao Dan državnosti svim stanovnicima Hrvatske.

Dragan Vulin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.