Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježavanje Dana mađunarodno priznatih savjetnica za dojenje

02.03.2022.

14:25

Autor: Ana Mitar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zorica Kovač / -

Svake godine, prve srijede u ožujku u svijetu se obilježava Dan međunarodno priznatih savjetnica za dojenje (IBCLC ). O važnosti obilježavanja tog dana porazgovarali smo u programu Radio Osijeka sa licenciranom IBCLC savjetnicom i patronažnom sestrom Doma Zdravlja Osijek, Zoricom Kovač. 

Međunarodna udruga IBCLC savjetnica za dojenje (International Lactation Consultant Association- ILCA) utemeljena je prije 36 godina, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, a Hrvatska udruga IBCLC savjetnica za dojenje (HUSD) osnovana je 2009. Danas je u svijetu preko 30 000 IBCLC savjetnica, od kojih je manje od 30 u Hrvatskoj.

IBCLC je u pravilu zdravstveni djelatnik koji se specijalizirao/la za brigu o kliničkim aspektima dojenja. Važnost dojenja jedini je prirodni i najzdraviji način prehrane novorođenčadi. IBCLC rade u raznim sredinama zdravstvene skrbi, uključujući bolnice, pedijatrijske ordinacije, ljekarne, ordinacije obiteljske medicine, zdravstvene fakultete, ginekološke ambulante itd. IBCLC savjetnica utječe na skrb o dojiljama, dojenčadi, djeci, obiteljima i zajednicama na šest načina.

Zorica Kovač ističe kako je ove godine naglasak i preporuka međunarodnog udruženja IBCLC savjetnica da sve priznate savjetnice istaknu značaj dodatne edukacije i pozovu zdravstvene djelatnike da se dodatno educiraju kako bi postigli uvjete za polaganje ispita i stjecanje licencije, čime bi se broj savjetnika u Hrvatskoj povećao. Standardizacija specijaliziranog znanja i vještina za stjecanje ovog međunarodnog certifikata opravdava značajan utjecaj IBCLC savjetnice u bilo kojem okruženju.


Zorica Kovač

Zorica Kovač

Foto: Ana Mitar / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.