Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježavanje godišnjice 16 poginulih branitelja u šumi Rosinjača

30.11.2017.

12:25

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Sveti Rok i Trgovačka i komercijalna škola Davor Milas 5. će prosinca obilježiti 26. godišnjicu stradavanja 16 pripadnika osječke 106. brigade Hrvatske vojske koji su poginuli u šumi Rosinjača.

Program će početi 4. prosinca paljenjem svijeća za sve poginule u Domovinskom ratu ispred Spomen obilježja na Trgu slobode u 11 sati, a potom paljenjem svijeća na grobovima poginulih u šumi Rosinjača. Na sam dan stradavanja, nakon mise u kapelici svetog Roka, u 9 sati i 5 minuta odat će se počast poginulima paljenjem svijeća ispred spomen ploče u Hebrangovoj ulici, rekao je predsjednik Udruge stradalnika Domovinskog rata "Sveti Rok" Zlatko Bebek. "U sjedištu Udruge prikazat će se trailer dokumentarnog filma Rosinjača u trajanju 8 minuta, potom slijedi pjesma "Zbogom vitezovi sv. Roka" narodnog guslara Vladimira Mrčele, snimljenom ispred šume Rosinjača. Nakon toga uslijedit će maraton "Krug zajedništva, ljubavi i mira" Udruge "Hrvatski dragovoljac" koji obilazi južnu bojišnicu i završava u Antunovcu," rekao je Bebek.
U obilježavanju sudjeluju maturanti Trgovačke i komercijalne škole, koja od 2005. godine nosi ime po tadašnjem maturantu škole, Davoru Milasu. Petnaestak dana nakon pada Vukovara, zbog opasnosti da će i Osijek pasti, sve su škole bile izmještene, ali Davor nije želio otići, rekla je ravnateljica škole Sanja Brajnović. "Tada je on napunio osamnaest godina i želio je sam odlučivati te je rekao 'Tko će braniti Hrvatsku, ako ja odem'. Izuzetno smo ponosni što nosimo ime poginulog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je tada bio maturant ove škole. Maturanti od tada obilježavaju taj dan. I ove ćemo godine doći na obilježavanje. Ne samo da imamo empatiju, imamo veliku ljubav, ali i moralnu obvezu prema svojoj Domovini, gradu i Slavoniji, obilježiti 5. prosinca. Na taj način pridonosimo razvoju našeg grada, Slavonije i Hrvatske koja je natopljena nevinom krvlju svih branitelja, između ostaloga i Davora Milasa. Mlade generacije moraju znati što se događalo i moraju graditi jednu ljepšu i bolju Hrvatsku koju je sanjao Davor Milas", istaknula je ravnateljica Sanja Brajnović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.