Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježavanje stradanja Sajmišta

14.09.2017.

21:34

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U spomen na12 hrvatskih branitelja i civila pogubljenih u agresiji na Hrvatsku i ekshumiranih iz jedne masovne i dva pojedinačna grobišta u Novoj ulici na Sajmištu u Vukovaru, kod spomen obilježja položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Masovna grobnica pronađena je na mjestu bunara u dvorištu obiteljske kuće u Novoj ulici na kućnom broju 28 u Vukovaru. U listopadu 1999. godine iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci deset žrtava iz Domovinskog rata te još dvije žrtve iz pojedinačnih grobova.
U jednoj od najvećih vukovarskih gradskih četvrti vodile su se najkrvavije borbe, u vrlo kratkom razdoblju poginula su 4 zapovjednika, a nakon pada ove gradske četvrti dogodila su se masovna ubojstva prvenstveno civila, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček. "Ono što je najžalosnije, oni koji su to činili žive s nama i među nama, a nadležna tijela nisu pokrenula pravne istrage, stoga očekujemo da se to pomakne s mrtve točke. Želimo se okrenuti budućnosti, ali želimo budućnost graditi na istini", istaknuo je Pavliček.
Dvadesetšesta je obljetnica stradanja Sajmišta koji je dao veliki obol u obrani grada Vukovara, naglasio je Igor Gavrić iz Udruge  djece poginulih branitelja Vukovarsko – srijemske županije. Dodao je da ih žalosti što nakon 26 godina stravičnih događanja, kad se na današnji dan formirao logor Velepromet, još se uvijek ne zna za tristo nestalih sa prostora Vukovarsko – srijemske županije.
Fanika Janko izgubila je muža, a djeca i unuci su joj jedina snaga za budućnost. "Oni kroče kroz život ponosni na svoga oca koji je ostavio duboki trag u ovome gradu ne samo po svojoj žrtvi već i odluci da među prvima odgovori na poziv Domovine".
Izražena je nada da će hrvatska država smoći snage i riješiti najveći problem kako bi krivci za zločin dobili zasluženu kaznu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.