Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica u Osijeku

20.06.2017.

11:37

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proslava interkulturalnosti pod nazivom "Različiti, a ravnopravni" održana je na Trgu slobode, a program obilježavanja u Osijeku organiziraju splitska udruga "MI", Grad Osijek i Gradsko društvo Crvenoga križa.

U Eseker centru otvorena je izložba "Hrvatska: zemlja utočišta" koja donosi priču o dvojici iračkih izbjeglica, nakon čega počinje okrugli stol o temi "Iskustva i prilike za pripremu integracije i inkluzije izbjeglica u Republici Hrvatskoj". 
Projekt “Izgradnja društva dobrodošlice" provodi se s ciljem unaprjeđenja uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje pozitivnih stavova u našem javnom prostoru s fokusom na gradove Split, Osijek i Rijeku, potencijalnim sredinama za prihvat i integraciju izbjeglica.
U okviru projekta intenzivira se suradnja dionika relevantnih za integraciju izbjeglica, prikupljaju se informacije o problematici izbjeglica i integracije i otvaraju se novi načini komunikacije i razmjene. Iniciran je i intemetski portal www.irh.hr posvećen problematici integracije u RH.
Razmjena znanja i suradnja različitih dionika, poput javnih institucija, vlasti, organizacija civilnog društva, akademske zajednice, medija i drugih dionika djeluje prema stvaranju mreže podrške za korisnike u procesu integracije. Informiranje i mobilizacija pomoći će pri jačanju kompetencija profesionalaca i volontera te kapaciteta organizacija i institucija pri stvaranju i implementaciji strategija, planova i protokola čiji je cilj podrška integraciji izbjeglica.
Projektom se dijele dobra praksa i informacije, doprinosi se stvaranju pozitivnih stavova i razvoju uzajamne odgovornosti zajednica i izbjeglica.
Intemetska platforma omogućuje pristup informacijama iz nacionalnih i međunarodnih izvora o problematici izbjeglica i integracije. Dionicima je omogućeno međusobno obraćanje i povezivanje, ućenje na temelju istraživanja ili praktičnih iskustava. Platforma nudi korisne informacije za uključene u novonastalim situacijama kako bi adekvatno i pravovremeno dobili podršku. Također omogućuje međusobno osnaživanje i veću efikasnost na razini zajednice i društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.