Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Dan branitelja grada Osijeka

28.06.2019.

13:04

Autor: Neven Knežević

foto:hrt.hr

foto:hrt.hr

Foto: - / -

Prije 28 godina osnovane su četiri slavonske brigade kao odgovor na agresiju tadašnje JNA i pobunjenih Srba. Taj dan se obilježava i kao dan branitelja grada Osijeka. Kod spomenika hrvatskim braniteljima u središtu grada vijence su položile braniteljske udruge, pripadnici vojske, policije i drugi

Snimka crvenog fiće preko kojeg prelazi tenk prije 28 godina je obišla svijet. Simbol otpora daleko jačem neprijatelju nešto je što je neraskidivo vezano uz Domovinski rat i prikaz otpora slabo naoružanog naroda koji se suprotstavlja agresiji tada jedne od najbolje naoružanih vojski. Točno na dvadesetu obljetnicu toga događaja postavljena je i instalacija tenka i crvenog fiće i to je već godinama u prigodi obilježavanja Dana branitelja grada Osijeka ishodišna točka od koje kreće mimohod prema spomen obilježju hrvatskim braniteljima u središtu grada. 

Vijence su kod spomen obilježja položila izaslanstva braniteljskih udruga, pripadnici vojske i policije, 106. osječke brigade, izaslanstva ministarstva branitelja i predsjednice Republike, te Županije i grada Osijeka. "Dan branitelja Osijeka obilježavamo 28. lipnja jer su na taj dan 1991. godine osnovane četiri slavonske brigade, 106.; 107.; 108.; i 109., te je tada počeo organizirani otpor agresoru", rekao je predsjednik odbora branitelja grada Osijeka Darko Nađ. Napomenuo je da je i pored uvođenja čestih besplatnih sistematskih pregleda, smrtnost braniteljske populacije i dalje visoka, te je apelirao na mjerodavne da formiraju dodatne stručne timove zdravstvenih djelatnika kako bi se pomoglo braniteljima. 

U skopu obilježavanja Dana branitelja grada Osijeka na Trgu Slobode održava se tradicionalni sajam braniteljskih zadruga, a organizirani su i sportski susreti. Ovogodišnje obilježavanje završit će u ponedjeljak, 1. srpnja kada će se u organizaciji Zajednice povratnika Osječko - branjske županije Biljskoj cesti prisjetiti blokade UNPROFOR-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.