Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Dan branitelja Vukovarsko-srijemske županije

30.05.2019.

15:59

Autor: Radio Osijek/DL

foto: Vukovarsko-srijemska županija

foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: - / -

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, na čelu sa zamjenikom župana Damirom Barnom, položilo je vijenac i upalilo svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Vukovara na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom te Koordinacije stradalničkih udruga Vukovarsko-srijemske županije.

Ovo je prvo obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije upravo na 30. svibnja, koji za hrvatsku povijest ima posebnu važnost rekao je zamjenik župana Damir Barna: „Na žalost ali i na ponos, puno je na ovome području datuma kojima bi se mogao obilježavati Dan hrvatskih branitelja, jer je na području Vukovarsko-srijemske županije, poglavito Grada Vukovara, dano puno života koji su u temeljima hrvatske države. Upravo stoga bilo koji datum, to s ponosom ističemo, mogao bi se proglasiti Danom hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije. Nadam se da će se ovaj dan, 30. svibnja, vratiti i kao službeno obilježavanje Dana državnosti RH. „

Ispred Hrvatske vojske nazočio je brigadir Dragan Pondeljak a ispred Policijske uprave Vukovarsko-srijemske načelnik Fabijan Kapular, te ostali predstavnici javnih institucija, braniteljskih udruga kao i obitelji zatočenih i nestalih.

Molitvu na groblju izmolio je fra Matija Marijić iz župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Za naglasiti je kako je Dan Hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije utemeljen Odlukom Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije, kojom je proglašen 30.svibnja Danom hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon polaganja vijenaca, održan je prijem u zgradi Županije, u Palači Srijem u Vukovaru, za sve koji su sudjelovali današnjem obilježavanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.