Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Dan Civilne zaštite u Osijeku

28.02.2023.

13:13

Autor: HRT / Radio Osijek

Prijam u Županiji

Prijam u Županiji

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj obilježava se od 1992. U Osijeku je obilježen prigodnim programom, izložbom, predavanjem i okruglim stolom. Predstavnike Civilne zaštite, u sjedištu Županije, ugostio je osječko - baranjski župan Ivan Anušić.


Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. proglasila taj datum Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi

Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se u RH obilježava od 1992. Odlukom Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite Republike Hrvatske te je isti definiran Zakonom o sustavu civilne zaštite.

Župan Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo ustrojem i radom Civilne zaštite u Osječko- baranjskoj županiji istaknuvši kako smo među najorganiziranijima u Hrvatskoj te da građani mogu biti sigurni. Tijekom nedavnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama tema razgovora bila je i rješavanje problema izbjeglica iz Ukrajine. "Način i modus operandi na koji smo mi uspjeli pripremiti sve ono što je potrebno za izbjeglice. Integracija izbjeglica u društvo privukla je pozornost američke javnosti, ali i našeg Veleposlanstva. Razgovarali smo o tome i na neki način dali iskustva kako smo to i na koji način uspjeli napraviti, kao i jedan od najboljih programa integracije izbjeglica u Osječko - baranjsku županiju i time pokazali kako pomoći tim ljudima, jer iskustvo koje smo mi imali prije 32 godine je svakako pomoglo i u rješavanju njihovih problema", rekao je župan Ivan Anušić.

Požari, potresi, nevremena i poplave obilježili su rad Civilne zaštite proteklih godina. Zahvaljujući Strategiji procjene rizika i razvoja sustava do 2030. godine u sustav Civilne zaštite uložit će se značajna sredstva Europske unije, što će rezultirati podizanjem razine i osposobljenosti za djelovanje u kriznim situacijama, naglasio je pročelnik osječkog Područnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec. "Na našem području je predviđen Regionalni centar Civilne zaštite u Bizovcu za pet slavonskih županija, ne kao logistički, nego centar za obuku, edukaciju i osposobljavanje operativnih snaga koje djeluju unutar sustava Civilne zaštite", naglasio je Grgec.

Stalna obuka i vježbe te opremljenost od iznimne su važnosti za kvalitetan rad Civilne zaštite, a sve ono s čime raspolažu moglo se vidjeti na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku.


Galerija
Prijam u Županiji, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek
Prijam u Županiji, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijekizložba, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijekizložba, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijekizložba, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijekizložba, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek

Ivan Anušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.