Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Dan državnog arhiva u Osijeku

03.03.2022.

15:06

Autor: Vlatko Franjin

Državni arhiv u Osijeku

Državni arhiv u Osijeku

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

Slavljenički je danas bilo u Državnom arhivu u Osijeku, gdje su obilježili svoj dan te 75. godišnjicu od kako se u Osijeku započelo sa stručnom, organiziranom i sustavnom brigom za arhivsku baštinu. 

Ovu jubilarnu godinu u arhivu će, prema riječima ravnatelja Dražena Kušena, obilježiti nizom aktivnosti, a započete su današnjim otvorenjem jedne izložbe te potpisivanjem vrijednog darovnog ugovora koji je još dodatno obogatio već sada iznimno vrijedan fundus osječkog arhiva

„Prvo od tih događanja je današnje otvorenje izložbe koja je zapravo retrospektiva izdavačke i izložbene djelatnosti Arhiva. Uz to, koristimo priliku i da obilježimo darovanje jednog vrijednog arhivskog gradiva iz obiteljske ostavštine Gorianzky koji su to gradivo od 1620. godine do danas čuvali u svom obiteljskom okružju, a od danas je postalo gradivo Državnog arhiva u Osijeku. Tom diplomom i pripadajućim dokumentima pomiče se vrijednost našeg fundusa 80 godina u prošlost”, istaknuo je ravnatelj Kušen.

O kakvoj je diplomi riječ, pojasnio je današnji nositelj obiteljske loze Marijan plemeniti Gorianzky: „To je povelja plemstva koja datira iz 1620. godine koju je ondašnji car Ferdinand II. Habsburški dodijelio našoj obitelji zbog najvjerojatnije vojnih ili humanitarnih zasluga.”

Zanimljiva je i činjenica da osječki Državni arhiv u svom posjedu ima oko 8 kilometara arhivskog gradiva, a u planu je preuzeti, kada za to bude uvjeta, još 15 kilometara gradiva.

75. godišnjica rada osječkog Državnog arhiva će tijekom ove godine biti još obilježena i dodatnim programima poput filmskih projekcija, te nizom predavanja i radionica u Osijeku, ali i diljem Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.