Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Dan Dunava

29.06.2015.

17:15

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekološko gospodarenje i očuvanje Dunava nameće se kao zajednički problem i obveza svih država kroz koje Dunav protječe, istaknuto je danas na svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana Dunava, kojim 14 zemalja regije dunavskog bazena zajedno slave suživot ljudi i okoliša jednog od najvećih europskih riječnih sustava.

Čestitajući Dan Dunava, generalni direktor Hrvatskih voda i voditelj hrvatske delegacije pri Međunarodnoj komisiji za zaštitu rijeke Dunav Ivica Plišić izrazio je zadovoljstvo načinom na koji se Hrvatska koriristi potencijalima Dunava. 
"Dunav koristimo za vodoopsrbu, plovidbu i navodnjavanje, dok energetsko korištenje dunavskih voda na našem području nije moguće", kazao je Plišić i dodao kako se uzvodno na Dunavu nalaze čak 92 hidroelektrane, a nekoliko ih je i nizvodno. Poručio je i kako Hrvatska u budućnosti Dunav mora i može više koristiti za transport i navodnjavanje poljoprivrednih površina. 
Dražen Kurečić, pomoćnik ministra poljoprivrede i predsjedavajući Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav, kazao je kako Hrvatska u razdoblju do 2020. godine iz fondova EU ima mogućnost korištenja 1,05 milijardi eura za razvoj vodno-komunalne infastrukture. 
Međunarodni dan Dunava obilježava se svake godine 29. lipnja, u spomen na taj datum 1994. godine kada je potpisana Konvencija o zaštiti rijeke Dunav. U podunavskoj regiji danas živi 83 milijuna ljudi, a ta druga najdulja europska rijeka povezuje 18 država. Kroz Hrvatsku protječe u dužini 137,5 kilometara.
Obilježavanje Dana Dunava nastavit će se u Iloku, kamo su uzvanici obilježavanja otputovali brodom "Vučedolska golubica".

U povodu Dana Dunava, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović priopćio je kako je Dunav, kao jedan od najvećih europskih eko sustava, važan za brojne vrste, ali i za gospodarski razvoj jer povezuje brojne zemlje i područja. Napomenuo je da je Hrvatska veliki dio Podunavlja uvrstila u ekološku mrežu Natura 2000, kako bi potaknula održivi razvoj tog područja. 

Ministar je naveo i da će njegovo ministarstvo u sklopu Dunavske strategije sudjelovati u evaluaciji projekata očuvanja bioraznolikosti. Za sufinanciranje projekata Dunavske strategije Europska komisija je kroz START inicijativu ove godine osigurala oko 3,4 milijuna kuna za 24 manja projekta. Ti će se projekti sufinancirati i do 90 posto.
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana Dunava, Park prirode Kopački rit u ponedjeljak je posjetiteljima omogućio niže cijene obilaska parka brodom uz stručno vođenje. Tako će vožnja brodom stajati 35 kuna umjesto uobičajenih 80 kuna, stoji u Zmajlovićevu priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.