Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Dan Mađara u Osijeku

10.09.2022.

18:34

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Dan Mađara u Osijeku

Dan Mađara u Osijeku

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Najznačajnija manifestacija mađarske manjine istočne Hrvatske "Dana Mađara" održana je u subotu u Osijeku, a uz domaće Mađarsko kulturno društvo Népkör predstavili su se gosti iz Mađarske i Vojvodine.

Prema posljednjem popisu stanovništva (iz 2011. godine) u Hrvatskoj živi oko 14.000 Mađara od kojih dvije trećine u Osječko-baranjskoj županiji, posebice na području Baranje. Najaktivnije je u njegovanju mađarske kulture i tradicije kulturno društvo Népkör, rekao je predsjednik Népköra Tibor Vidaković: "Veseli nas da smo uspjeli organizirati ovu lijepu manifestaciju kojom prikazujemo kulturu i tradiciju koju njegujemo. Mi cijelu godinu posjećujemo društva sličnog sastava i djelatnosti s kojima surađujemo i to se prikazuje na današnjoj manifestaciji. Mi u društvu smo razvili krug ljudi koji se druže i kvalitetno provodimo vrijeme kroz sekcije poput plesne, zbora, rukotvorina i njegovanja hrane i običaja", rekao je Vidaković i dodao kako je trenutačno oko 120 aktivnih članova društva te pozvao sve zainteresirane da im se pridruže bez obzira na porijeklo.


Rukotvorine i običaje na Trgu Ante Starčevića prikazalo je 20-ak skupina iz 11 folklornih i glazbenih skupina. Među njima i Mađarsko kulturno društvo Móricz Zsigmond iz Pule. Članica društva Elizabeta Semeši izložila je ručne radove i vezove, a u sklopu nošnje najprepoznatljivija je bluza: "Po cvjetovima kao što je nezaboravak i tulipan. Tulipan je najznačajniji cvijet Mađara i na starinskim škrinjama su bili tulipani naslikani."  Na izložbenim i degustacijskim štandovima najtraženije su bile mađarske slastice: "Tu su žarbo šnite i doboš torta koje su najpoznatije, a mađarica nije mađarska slastica izvorno iako je svi povezuju pa smo je također pripremali, kao i langošice i gužvare", rekla je Zlata Dubravčić iz Népköra, mađarskog kulturnog društva domaćina iz Osijeka, koji je 23. godinu ugostio KUD-ove iz Mađarske, te pripadnike mađarske manjine iz Hrvatske i Vojvodine.

Dan Mađara u Osijeku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.