Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Dan osječkih branitelja

28.06.2022.

13:48

Autor: Radio Osijek

Dan osječkih branitelja

Dan osječkih branitelja

Foto: OBŽ / -

Dan osječkih branitelja, Dan osnutka 106. brigade Hrvatske vojske i Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije obilježen je mimohodom od simbola osječke obrane – spomenika „Crveni fićo” do Trga slobode. Počast žrtvama Domovinskog rata odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilima.

Osnutak 106. brigade smatra se službenim početkom obrane Osijeka. „Dan je to kada se prisjećamo naših 197 poginulih i oko tisuću ranjenih branitelja. To je jedini naš dan na koji se možemo doista okupiti i odati dužno poštovanje i pijetet poginulima”, rekao je dopredsjednik Udruge 106. brigade i ratni zapovjednik 2. bojne osječke 106. brigade Dubravko Pancić.

U mimohodu su danas bili branitelji, članovi njihovih obitelji, predstavnici vojske, policije, gradski i županijski čelnici, predstavnici Crvenog križa i Kohorte. „Ponosan sam danas što mogu hodati rame uz rame s hrvatskim braniteljima koji su 1991. godine bez kalkuliranja stali u obranu svoga grada, svoga doma i svoje domovine. Danas smo ovdje jer se sjećamo s pijetetom poginulih osječkih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Ne smijemo zaboraviti poimence nikoga od njih 1327 branitelja i 403 civila koji su položili živote braneći svoj Osijek i svoju Hrvatsku. Zahvaljujući njima Osijek je bio i ostao nepokoreni grad”, istaknuo je osječki gradonačelnik Radić.

„Svi oni koji nisu imali nesreću da dožive rat u Hrvatskoj 90-ih godina, sada ratne strahote mogu vidjeti u Ukrajini. Međutim, moraju znati da je rat u Ukrajini započeo kada je ta država 32 godine bila neovisna i samostalna, da je imala svoju vojsku i bila spremna za ono što će se dogoditi, a sada je cijeli svijet naoružava. Hrvatska nije bila naoružana i još je bila pod embargom za nabavu oružja, a niti jedna država nije stala u njenu obranu, osim nekoliko izuzetaka koji su samo deklarativno dali podršku hrvatskoj neovisnosti i samostalnosti. Hrvatski branitelji su u takvim uvjetima započeli obranu Hrvatske, a od cijele Hrvatske najveće napade te iskazanu hrabrost i žrtve podnijela je upravo istočna Slavonija, i to se mora znati. Jedna od postrojbi osnovanih na području naše županije u tom vremenu, odnosno 28. lipnja 1991. godine, bila je 106. brigada, pa danas proslavljamo Dan osječkih branitelja, koji čestitam svim hrvatskim braniteljima, jer su tada pokazali nevjerojatnu hrabrost i požrtvovnost te su se praktično bez oružja obranili od treće najveće vojske u Europi, tadašnje JNA i srpskih pobunjenika”, kazao je župan Ivan Anušić.

U sklopu programa Dana osječkih branitelja, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije obilježava 30. obljetnicu posljednje velike razmjene hrvatskih branitelja i civila iz srpskih koncentracijskih logora u Nemetinu. U HNK-u je prikazan film Božidara Popovića "Šapat vjetra zidove slama" koji prati priču četvorice vukovarskih branitelja i ratnih zarobljenika.

Današnji program završava svetom misom koja će se u 19 sati služiti u Kapucinskoj crkvi. Sutra će Pjevačko društvo Lipa u 20 sati kod Zdenca pjevati domoljubne pjesme, dok će se obilježavanje zaključiti velikom bakljadom Kohorte kod Pješačkog mosta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.