Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Dan oslobođenja svih vojnih objekata od takozvane JNA

23.09.2016.

13:27

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oslobađanje osječkih vojarni je prva pobjeda hrvatskih branitelja grada Osijeka, pobjeda koja je prijelomna i sudbonosna za daljnji tijek rata, kaže umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske Vinko Vrbanac.

Hrvatski su branitelji došli u posjed, za ono vrijeme, nepojmljivih količina streljiva i druge vojne opreme. Stekli su samopouzdanje i uvjerenje da se ta vojska i sila nikada više neće moći vratiti u Osijek jer se sve promijenilo. Tih dana rujna u Osijeku je oslobođeno 6 vojnih objekata. Iako je slava došla tek 1995. to su bili dani ponosa i slave ističe brigadir Marko Leko te dodaje kako je izrazito ponosan na svoje suborce, vojnike koje je vodio, jer su pokazali iznimnu hrabrost, domišljatost i upornost u naumu da  osvojimo zadani objekt, a to je bio Dom JNA. Talapko kaže kako se s ponosom sjeća hrabrih vojnika koji su, iako tek punoljetni, pokazivali toliku lucidnost u rješavanju problema jer nije lako osvojiti zgradu koja ima 400 prozora.
U domu Hrvatske vojske predstavljena je knjiga Osječki rujan 1991. - kazivanja osječkih branitelja, izravnih sudionika u bitkama za oslobođenje osječkih vojarni koju su priredili Vinko Vrbanac i Mirko Koščak, a postavljena je izložba fotografija o gradu Osijeku u rujnu 1991.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.