Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije i njenog zaštitnika sv. Martina

11.11.2021.

14:49

Autor: Marija Vukasović Petrinović/HINA

Obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije i njenog zaštitnika sv. Martina

Obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije i njenog zaštitnika sv. Martina

Foto: - / -

Svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj su zaslužnima dodijeljene županijske nagrade, u Vinkovcima je obilježan Dan Vukovarsko-srijemske županije i blagdan zaštitnika, svetog Martina. Počast Županije pripala je župniku u miru vinkovačke župe svetog Euzebija i Poliona msgr.Tadiji Pranjiću.

U uvodu svečanosti su podno Spomenika hrvatskim braniteljima u parku uz rijeku Bosut položeni vijenci i upaljene svijeće a u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona svetu misu je predvodio nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Đuro Hranić.
Počast poginulima u obrani Republike Hrvatske polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odao je izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić, predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, izaslanstvo Hrvatske zajednice županija, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, Vukovarsko-srijemske županije, župan Damir Dekanić, Grada Vinkovaca, gradonačelnik Ivan Bosančić te izaslanstva Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije i PU vukovarsko-srijemske.
Molitvu je predvodio župnik Župe sv. Euzebija i Poliona, vlč. Damir Stanić.
Na svečanoj sjednici počast županije dodijeljena je umirovljenom dugogodišnjem župniku vinkovačke Župe sv. Euzebija i Poliona, mons. Tadiji Pranjiću, a nagrada za životno djelo sportskom djelatniku Nikoli Volareviću i etnologinji Ljubici Gligorević.
Čestitajući građanima Vukovarsko-srijemske županije Dan županije, izaslanik predsjednika Vlade, ministar Banožić, koji je rodom iz Vinkovaca, rekao je kako mu je želja da gospodarski razvoj županije bude još značajniji.
"Posljedice pandemije koronavirusa osjećaju se značajno na cjelokupno gospodarstvo, pa i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali ja sam sigurno da ćemo u suradnji s županom Damirom Dekanićem uspjeti iznjedriti puno kvalitetnih projekata u ovoj županiji koji će građanima donijeti novu vrijednost", dodao je Banožić.
Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekao je da je u proteklih deset godina županija doživjela demografski udar, ostavši bez oko 30.000 stanovnika odnosno grada veličine Vinkovaca.
"Nekoliko sam puta rekao da zvona zvone na uzbunu i da sve ono što smo do sada činili nije dovoljno te ćemo morati naći nove modele kako bi zadržali ljude na ovom prostoru", kazao je, naglasivši da bez ubrzanog razvoja gospodarstva i dobro plaćenih radnih mjesta to neće biti moguće učiniti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.