Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Europski dan jezika

26.09.2019.

12:21

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Srednjoškolci iz cijele Osječko- baranjske županije okupili su se danas u osječkoj Drugoj gimnaziji kako bi brojnim radionicama i predavanjima obilježili Europski dan jezika. Razgovaralo se, prezentirala znanja i jezične zanimljivosti.

Velik se broj škola uključio u obilježavanje Europskoga dana jezika u osječkoj Drugoj gimnaziji. "Učenici su pripremili program za učenike" - rekla je organizatorica i voditeljica Županijskog stručnog vijeća  profesora engleskog jezika dr. sc. Zvjezdana Penava Brekalo i dodala kako je cilj ovakvih aktivnosti popularizirati  svijest o jezičnosti i motiviranje na cjeloživotno učenje jezika. Učenici trebaju biti otvoreni za različite kulture i jezike, ali trebaju znati predstaviti i svoj jezik i kulturu te motivirati druge na učenje hrvatskoga jezika. Europski dan jezika zasniva se na inicijativi  Vijeća Europe sa svrhom uvažavanja svih jezika i onih osoba koje vladaju znanjem više jezika. Upravo stoga je organiziran i susret učenika s izvornim govornicima mađarskog, švedskog i talijanskog jezika, s osobama koje žive i rade u Osijeku. Učenica Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek Sara Milojica istaknula je kako se u toj školi njeguju jezici nacionalnih manjina, ali je dodala i to kako hrvatski književni jezik govori u školi, trudi se da priča pravilno, a izvan nje ne. Ovakvim se radionicama nastoje približiti i drugi jezici, a ne samo engleski. Profesorica njemačkog i engleskog  na Srednjoj školi Valpovo Snježana Simić naglašava kako na sve načine i stalnim stručnim usavršavanjem nastoji učenicima približiti i njemački jezik. Zato se na njihovom stolu danas našla i dobo nam poznata štrudla.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.