Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Međunarodni dan Down sindroma

21.03.2017.

12:42

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni dan Down sindroma u Osijeku je obilježen na glavnom trgu gdje su se s djecom i roditeljima, članovima Udruge za Down sindrom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka družili brojni školarci, predstavnici ustanova koje pomažu rad udruge, političari, glazbenici i nogometaši NK Osijeka.

Postavljeni su i štandovi s promotivnim materijalima, figuricama i slatkišima, a u zrak je pušten 21 balon. Upravo 21. ožujka odabran je kao dan obilježavanja zbog tri reprodukcije 21. kromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Predsjednik Udruge za Down sindrom Božidar Jukić zahvalio je svima na potpori te rekao kako su pomaci u rješavanju problema s kojima se suočavaju vidljivi, ali i da je posla još mnogo. Kazao je kako je i dalje najveći problem rješavanje statusa djece koja često moraju nepotrebno na vještačenja radi dokazivanja invalidnosti i osiguravanja prava na dječji doplatak.

Ovim okupljanjem želi se poslati poruka da, s podizanjem standarda rane edukacije i terapije, osobe s Down sindromom mogu postati ravnopravni članovi društva, pohađati vrtiće i redovne škole, pronalaziti poslove i sudjelovati u svim aspektima života.

Druženje se nastavlja  navečer u 20 sati u Lounge baru Waldinger u Portanovi, uz nastup Igora Delača, Džuboks benda i Marina Bulića.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.