Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Međunarodni dan mladih

12.08.2019.

15:13

Autor: Neven Knežević

Obilježen Međunarodni dan mladih

Obilježen Međunarodni dan mladih

Foto: - / -

Koliko su mladi svjesni svojih mogućnosti, a jednako tako koliko im mogućnosti pruža društvo kako bi bili njegov sastavni dio. 12. kolovoza pokušavaju se osvijestiti akutalna pitanja vezane uz populaciju budućnosti

12. kolovoza 1999. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade o proglašenju Međunarodnog dana mladih. Cilj je ukazati na probleme i rizike povezane s mladima, podići razinu informiranosti i osigurati kvalitetno, ali i svrsishodno obrazovanje. Upravo je ovogodišnja tema Dana mladih "Transformiranje obrazovanja". Dan mladih obilježava se šrirom svijeta, pa tako i diljem Hrvatske. U Vukovaru se u obilježavanje uključio Europski dom Vukovara kako bi mlade još jednom informirao o mogućnostima koje im se pružaju, te kako je rekla voditeljica projekta Romana Uglješić "ne samo mi nego i druge udruge u Vukovaru nastoje animirati mlade kako bi ih što duže zadržale u gradu". Dakako temeljni problem vezan uz mlade je napuštanje Hrvatske. Taj problem nije vezan samo uz hrvatski istok, no možda je tu i najpristuniji. Jedan od razloga je i neadekvatno obrazovanje. Ističu mladi u gradu na Dunavu "kada se završi obrazovanje, ne može se naći posao u struci". Jedan dio se i vrati, no na našem društvu je da ponudi cjelovitije rješenje, najprije uz prilagodbu obrazovanja aktulanom trenutku, a zatim i mogućnosti mladima u izboru zaposlenja. Jer nije dovoljno zaklinjati se u generaciju "na kojoj svijet ostaje" i to činiti u prigodnim trenucima bilo da je riječ o obilježavanju određenog dana ili pred izbore. Rješenje je sustavno zauzimanje za mlade, jer i oni su dio društva. Briga o našoj budućnosti počinje danas.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.