Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2022.

12:58

Autor: Željka Bačić

Obilježavanje Međunarodnog dan sjećanja na žrtve holokausta u Osijeku

Obilježavanje Međunarodnog dan sjećanja na žrtve holokausta u Osijeku

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

U osječkom Parku Oskara Nemona, kod spomenika Majka i dijete, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. 

Današnji se dan obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. 27. siječnja 1945. Crvena je armija oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Obilježavajući stradanja Židova predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije članovi Židovske Općine Osijek i Udruge dragovoljca Domovinskog rata Sveti Rok položili su vijence ispred spomenika Majka i dijete.


Ne možemo reći da je povijest sve opomenula da se takve stvari više ne događaju, zato se uvijek treba prisjećati.

Mato Lukić

„Na to nezamislivo stradanje Židova trebamo se prisjećati kako se zlo ne bi ponovilo”, rekao je zamjenik župana osječko-baranjskog Mato Lukić i podsjetio na našu nedavnu povijest i Domovinski rat. Na žalost, rekao je, mi ne možemo reći da je povijest sve opomenula da se takve stvari više ne događaju, zato se uvijek treba prisjećati.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković ističe kako i roditelji i škole o tome trebaju učiti djecu, jer dobro uvijek pobjeđuje zlo. Dodala je kako mjesta stradanja treba obilježiti i obilaziti, a Paula Rem iz Židovske općine Osijek ističe kako želimo vjerovati da je današnje društvo napredno, ali još uvijek ima pokušaja negiranja i ublažavanja zločina.

U Osijeku danas Židovska općina ima 150 članova. Prije Drugog svjetskog rata bilo ih više od 3.000. Velik broj osječkih Židova odveden je u koncentracijski logor Tenja ili u Jasenovac i Auschwitz gdje su ubijeni. Kako je rečeno danas, trebamo se prisjećati, obilježavati i prihvatiti odgovornost za društvene događaje, jer jedino tako društvo može napredovati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.