Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Međunarodni dan znakovnog jezika

23.09.2020.

14:29

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

Međunarodni je dan znakovnog jezika koji se obilježava i u Udruzi gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba Osijeka i Osječko - baranjske županije. Poteškoće s kojima se susreću gluhoslijepe osobe je samoća zbog izoliranosti i nedostatka komunikacije, tako da su uvijek dobrodošli volonteri

Već dugi niz godina u Osijeku i Osječko - baranjskoj županiji uspješno djeluje Udruga gluhoslijepih osoba koja okuplja stotinjak korisnika. U povodu obilježavanja dana znakovonog jezika predsjednik udruge Željko Bosilj istaknuo je važnost komunikacije invalidnih osoba, jer to je i uvijet njihove uključenosti u društvo. Kako bi ostvarili što kvalitetniji kontakt neizostavno su potrebni i volonteri, bilo sa znanjem znakovnog jezika ili oni koji mogu pružiti fizičku pomoć pri kretanju gluhoslijepih osoba. Tako godišnje kroz udrugu prođe tridesetak volontera, većinom mlađe životne dobi poput učenika i studenta. 

Kako bi se podignula kvaliteta života gluhoslijepih organiziraju se radionice gdje se kroz druženje i ovlada nekim vještinama poput šivanja, a u pripremi je, kaže Bosilj, i uključivanje invalidnih osoba na društvene mreže putem uređaja s Brajevim pismom. Osim toga provode se i edukacija upoznavanja djece vrtićkog i mlađeškolskog uzrasta s znakovnim pismom. 

Na primjeru Blaženke Lončar i same nagluhe i slabovidne osobe može se iščitati volja za druženjem i pomoći teže oboljelim kolegama u udruzi. Iako ima vlastitu obitelj često volontira i pomaže kako bi olakšala komunikaciju potrebitim i kako kaže "sretna sam što volontiram".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.