Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

16.05.2019.

12:05

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Nacionalni je dan osoba s intelektualnim teškoćama. Osječko Društvo osoba s intelektualnim teškoćama obilježilo ga je u Eseker centru prigodnim programom kojim su pokazali što su sve naučli u svom Društvu.

Osječko društvo osoba s intelektualnim teškoćama nalazi se gotovo u središtu grada, na Solarskom trgu u novouređenim prostorima. Okuplja 85 članova, kaže voditeljica Svjetlana Marinković i dodaje kako provode različite programe i projekte. Svakodnevno su zajdno u poludnevnom boravku. 
Najveći problem je zapošljavanje osoba s intelektualnim poteškoćama, ističe gospođa Marinković i dodaje kako su na žalost ukinute zaštitne radionice u kojima su osobe s manjim intelektualnim sposobnostima mogle raditi na lakšim poslovima.
Odgojno – obrazovni programi morali bi se prilagoditi novim potrebama tržišta. Prema uzoru na neke europske zemlje osobe s intelektualnim teškoćama mogu i u Hrvatskoj biti uposlene na lakšim i kontroliranim poslovima na pola radnog vremena. Doprinosi to njihovom osamostaljivanju i samopouzdanju te socijalizaciji u društvu.

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.