Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen progon Nijemaca

03.05.2015.

16:15

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komemoracijom i polaganjem vijenaca na groblju u Krndiji kod Đakova te misom i predavanjem u mjesnoj crkvi Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj Osijek obilježava Dan progona njemačke manjine.

Neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945., započeo je organizirani progon Nijemaca i oduzimanje njihove imovine. Pod kolektivnom krivnjom za nacističke zločine, civilno je stanovništvo otjerano  u logore u kojima je velik broj njih i umro.
„Provedba zloglasne odluke Predsjedništva AVNOJ-a od 21. studenoga 1944. godine počela je na 10. svibnja 1945. godine u rano jutro. Svi Nijemci i Austrijanci na ovim prostorima u roku od 15 minuta pod prijetnjom partizanskog oružja istjerani su iz svojih domova s onim što su mogli ponijeti u rukama“, rekla je izvršna direktorica Njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba Renata Trischler. Dodala je kako su otjerani u sabirne logore u Josipovcu, Krndiji i Valpovu, te da je samo u logoru u Krndiji, mjestu gdje su do tada živjeli Nijemci kao većinsko stanovništvo, od gladi, tifusa i drugih bolesti umrlo ili je ubijeno oko 1500 Nijemaca, među kojima velik broj žena i djece. O stradanju njemačkog naroda poslije Drugog svjetskog rata nije se govorilo niti smjelo govoriti sve do 1990. godine, istaknula je Renata Trischler.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.