Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Spomendan Narodne zaštite

15.03.2018.

14:15

Autor: HINA/ Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika "Hrvatski domoboran" u Parku kralja Držislava obilježen je Spomendan Narodne zaštite RH, preteče Hrvatske vojske. NZ je ustrojena 15. ožujka 1991.

Predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite "Hrvatski domobran" Božidar Riba podsjetio je kako je Narodna zaštita ustrojena odlukom Vijeća za nacionalnu sigurnost 15. ožujka 1991., u trenucima kada Hrvatska još nije imala vojsku, već samo redovni i pričuvni sastav MUP-a, pa su postrojbe Narodne zaštite bila preteča buduće Hrvatske vojske. Tijekom ustrojavanja u postrojbe Narodne zaštite na osječkom području u tadašnjim se mjesnim zajednicama, ustanovama i na Sveučilištu prijavilo više od 10 tisuća dragovoljaca, a potkraj lipnja 1991. iz tih postrojbi gotovo 3.700 ljudi priključilo se osnivanju 106. brigade i drugih postrojbi Hrvatske vojske, rekao je Riba.
Podsjetio je kako je tijekom Domovinskog rata Narodna zaštita, skupa s pripadnicima HV-a, sudjelovala u borbenim aktivnostima na osječkom području te u pripremama za obranu grada iskopavanjem više od 68 kilometara rovova te izgradnjom bunkera i skloništa na prvoj crti bojišta. Istaknuo je kako je tijekom Domovinskog rata na tom području poginulo 17 pripadnika Narodne zaštite, 49 je ranjeno, a dvojica se vode kao nestali. Iako je status hrvatskog branitelja pripadnicima Narodne zaštite priznat zakonom iz 1996., kasnije doneseni provedbeni propisi onemogućili su njegovu primjenu u ostvarivanju prava, a nedavno doneseni Zakon o hrvatskim braniteljima to bi trebao ispraviti. Imamo obećanja ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda da će pripadnici naoružanih odreda Narodne zaštite, koji su sudjelovali na prvoj crti bojišnice, ostvariti svoja zakonom pripadajuća prava, poručio je Riba. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako su pripadnici Narodne zaštite, kao prvi dragovoljci, odmah i bez kalkulacija stali u obranu zemlje te kako je krajnje vrijeme da im se uzvrati za ono što su učinili za Hrvatsku. Dožupan Goran Ivanović kazao je kako je Narodna zaštita među prvima stala u obranu Hrvatske, pa se stoga ne smije zaboraviti njihov doprinos.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.