Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Spomendan Narodne zaštite

15.03.2021.

13:50

Autor: Radio Osijek / IF

Obilježen Spomendan Narodne zaštite

Obilježen Spomendan Narodne zaštite

Foto: - / -

Spomendan je Narodne zaštite Republike Hrvatske, u sjećanje na 1991. kada su ustrojene te prve jedinice koje su branile Hrvatsku. Kod spomenika Hrvatskom domobranu u Osijeku položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale pripadnike Narodne zaštite.

Dana 15.ožujka 1991. godine Vijeće Nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske pod predsjedavanjem predsjednika Franje Tuđmana donijelo je Odluku o ustroju Narodne zaštite RH. Hrvatski Sabor je 2011. godine proglasio 15. ožujka Spomendanom Narodne zaštite Republike Hrvatske.
Udruga dragovoljaca Narodne zaštite Republike Hrvatske „Hrvatski domobran" iz Osijeka danas je organizirala polaganje vijenca kod spomenika Hrvatskom domobranu u Parku kralja Držislava, ispred Doma HV-a u Osijeku.
Predsjednik UDNZRH Osijek "Hrvatski domobran" Božidar Riba prisjetio se početaka ustroja Narodne zaštite 1991. godine kada se na poziv predsjednika međunarodno nepriznate Hrvatske Franje Tuđmana velik broj građana dragovoljno i bez oružja odazvao i stavio na raspolaganje zapovjedništvu Općinskog stožera NZ Osijeka. U nekoliko dana Narodnoj zaštiti pristupilo je gotovo šest i pol tisuća građana spremnih braniti svoj dom i domovinu od velikosrpskog agresora. Hrvatska u to vrijeme nije imala svoju vojsku i jedina obrambena sila bili su njezini slabo naoružani i goloruki građani.
Formiranjem postrojbi Narodne zaštite po mjesnim zajednicama u Osijeku započela je i osnovna vojna obuka. Velik broj pripadnika Narodne zaštite prešao je u postrojbe Hrvatske vojske. Njih gotovo četiri tisuće ustrojeni u odrede po mjesnim zajednicama je, nakon provedene vježbe rukovanja lakim pješačkim naoružanjem, prevedeno u ustrojavane brigada Hrvatske vojske: 3. gardijske brigade, 106., 130., 160., 135. brigade i drugih postrojba. Na području bivše Općine Osijek poginulo je 17 pripadnika naoružanih odreda Narodne zaštite, 49 ih je ranjeno ili teško stradalo a dvojicu se vode kao nestali.
Prisjećajući se svih pripadnika Narodne zaštite RH, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin naglasio je da su upravo oni preteča svim postrojbama u kojima su djelovali hrvatski branitelji. Narodna je zaštita brojila oko 11 tisuća pripadnika i osnutkom brigada pristupilo im je njih oko 3750. Ono čega se trebamo sjećati, posebice generacije koje dolaze, je junaštvo i veliko srce pripadnika Narodne zaštite jer su se na samom početku, goloruki, dakle bez ikakvog naoružanja, suprotstavili jednoj velikoj, snažnoj vojnoj sili, Jugoslavenskoj narodnoj armiji spremni dati svoj život za obranu domovine.

 

Božidar Riba i Dragan Vulin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.