Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Svjetski dan beskućnika

10.10.2016.

13:46

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki Centar za prihvat beskućnika otvorio je svoja vrata kako bi se sugrađani upoznali s njihovim načinom života. U Domu sv. Vinka je 21 korisnik, koji još uvijek nemaju cjelodnevni boravak cijele godine .

Hrvatska ima 11 prihvatilišta za beskućnike, a jedan od njih je i u Osijeku koji trenutačno skrbi o 21 korisniku, 19 muškaraca i dvije žene, zahvaljujući  potpori Grada i Caritasa. Zakon o socijalnoj skrbi, istaknuto je na obilježavanju Svjetskoga dana beskućnika, određuje da korisnik prenoćišta nema pravo na minimalnu naknadu , jer je ovo prihvatilište specifično- pola godine je prenoćište, a pola prihvatilište, što taj Zakon ne prepoznaje i zato primaju samo 100 kuna jednokrtane  pomoći mjesečno od Centra za socijalnu skrb. Zapelo je oko cjelodnevnog boravka, kaže voditeljica Centra za prihvat beskućnika Olivera Balatinac, ali očekuje da će se projekt ipak ostvariti tijekom ovoga mjeseca. Korisnici Prenoćišta su za predstavnike Grada imali niz pitanja. Prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Osijeka Drago Šerić pokušao je dati odgovore na problem zapošljavanja kojega je teško riješiti jer gube sva prava ako rade i za samo 20 kuna. Tu je potreban dogovor resornoga Ministarstva i Zavoda za zapošljavanje, kako bi povremeno mogli raditi, a da ne gube smještaj. Što se tiče dodjele stanova, mogućnosti su male, jer sadašnje liste vrijede i u 2017. godini. Očito je, kaže, da treba promijeniti  kriterije. Grad i ove godine izdvaja 400.000 kuna za ovo Prihvatilište, nudi besplatne tečajeve za internet, iznajmljivanje knjiga i gradski prijevoz. Priče beskućnika su teške- život vani iz dana u dan, po zimi ili vrućini, rekao nam je jedan od njih koji je želio ostati anoniman, smještaj je dobar, dobri su i djelatnici, ali međusobni odnosi su složeni, događaju se i krađe, a i hrana bi mogla biti raznovrsnija i kvalitetnija. Njegovi prijatelji ne znaju da je beskućnik, govori im da je podstanar, jer misli da bi ih mogao izgubiti. Kada mu netko kaže : "Vidi beskućnika!", jednostavno se ogluši, jer je bez ikoga svoga od svoje pete godine. Nada se da će nekuda otići, možda u Mađarsku, i da više neće biti beskućnik. No, ne očekuje ništa.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.