Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika

08.05.2017.

13:51

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika obilježen je na glavnom osječkom trgu u organizaciji Udruge žena oboljelih od karcinoma jajnika „JA KA“. O bolesti, simptomima, liječenju i iskustvu kroz koje su prošle govorile su članice udruge.

U Hrvatskoj godišnje oko 450 žena oboli, a 300-tinjak ih umire od karcinoma jajnika. Simptomi su nespecifični, često se zamjenjuju s probavnim tegobama. Najčešće se pojavljuje u žena nakon pedesete  godine, no može i ranije. S obzirom na visoku smrtnost, ovaj oblik raka kod žena smatra se najopasnijim od svih genitalnih karcinoma. Ne postoji test za njegovo rano dijagnosticiranje pa je odlazak na redoviti ginekološki pregled jedanput godišnje prvi korak u otkrivanju i liječenju ove bolesti.

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ u Osijeku je osnovana početkom godine kako bi njezine članice iz vlastitog iskustva upozoravale žene na rizične faktore i simptome te pomogle u njihovu liječenju pružajući potporu njima i njihovim obiteljima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.