Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Svjetski dan srca u Vukovaru

01.10.2017.

22:25

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije iOpćom županijskom bolnicom Vukovar obilježila je Svjetski dan srca u Vukovaru akcijom za građane u Sportskom centru Vukovar u Borovom naselju.

U sklopu akcije „Čuvari srca“ Vukovarke i Vukovarci besplatno su izmjerili arterijski krvni tlak i indeks tjelesne mase te se informirali o kardiovaskularnom riziku. Također, svi zainteresirani mogli su naučiti osnovne postupke oživljavanja u sklopu kampanje «Oživi me» kako bi bili u mogućnosti pomoći bližnjima u slučaju nenadanog srčanog zastoja.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti.U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a prema najnovijim podacima, 2016. godine uzrokovale su smrt23 190 osoba, odnosno 45 % od ukupnih smrti. Analiza uzročnika smrti po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 50,1 % žena (13 136)i 39,7 % muškaraca (10 054). Vodeće su dijagnostičke podskupine ishemijska bolest srca s udjelom od 20,2 % (10 396) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 12,8 % (6594) u ukupnom mortalitetu. Posljednjih petnaest godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest (45,2 % pad smrtnosti za KVB ukupno od 2000. do 2014., 28,8 % za ishemijsku bolest srca i 47,6 % za cerebrovaskularne bolesti).

Zaklada «Hrvatska kuća srca» i ove godine naglašava važnost prevencije te prihvaćanja zdravih navika – redovita tjelovježba, mediteranska prehrana, izbjegavanje mesnih prerađevina, slane hrane i alkoholnih pića te prestanak pušenja. Mali pomaci mogu puno učiniti za zdravlje srca, stoga Zaklada poziva sve građane da brinu o svojem zdravlju i šire poruku ovogodišnje Svjetske kardiološke federacije koja glasi – «Podijelite svoju energiju».

U sklopu vukovarskog obilježavanja Svjetskog dana srca jučer se održao i okrugli stol «Cardiologia Croatica» na kojem su govorili akademik Davor Miličić, predsjednik Zaklade «Hrvatska kuća srca», doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prim. Verica Kralj, dr.med., v.d. voditelja Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJA-a, mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med., ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar, Ivana Portolan Pajić, dr. med., koordinatorica Svjetskog dana srca i pomoćnica pročelnika za zdravstvo u Gradskom uredu za zdravstvo Grada Zagreba te dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije.

Glavne teme okruglog stola bile su vezane uz važnost prevencije, najnovija dostignuća u kardiologiji, razmjenu iskustava kardiologa iz Zagreba, Vukovara i Osijeka te činjenicu da u Slavoniji, Baranji i Srijemu od ukupnih smrti, čak 50 % čine one od kardiovaskularnih bolesti, što je za 5 % više od hrvatskog prosjeka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.