Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen svjetski dan svjesnosti o autizmu

02.04.2016.

12:30

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osijek se priključio obilježavanju svjetskog dana svjestnosi o autizmu.Ove se godine provodi pod geslom - "poštovanje,prihvaćanje,inkluzija" . .

Osječka Udruga "Dar" koja okuplja roditelje i njihovu djecu s autističnim spektrom, priključila se obilježavanju svjetskog dana svjesnosti o autizmu.Ova udruga okuplja tridesetak aktivnih članova koji će ove godine obilježiti deset godina djelovanja. Uz brojne aktivnosti koje žele osigurati svojoj djeci, roditelji su pokrenuli inicijativu za osnivanjem Centra za autizam, kojega  Osijek, Slavonije i Baranja nemaju, za razliku od drugih većih centara u Hrvatskoj. Već sam slogan - poštovanje, prihvaćanje, inkluzija - ukazuju na to koliko je još uvijek autizam za mnoge tebu tema, koliko još naše društvo treba raditi na sebi da bi se naučili živjeti s osobama koje se ponešto razlikuju od većine. Činjenica da u autizmu postoje gradacije oštećenja, ukazuju i na to da mnogima treba omogućiti uključivanje u školovanje i radne aktivnosti. Ali, uvijek postoji neko "ali" - rana rehabilitacija, rano uključivanje u vrtić, kako bi se mogle razviti spoznaje koje će autistima omogućiti da žive s nama, a ne uz nas.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.