Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

02.04.2022.

14:29

Autor: Ana Mitar

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Foto: Ana Mitar / Radio Osijek

Udruga obitelji djece s autizmom „Dar“ obilježila je Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Na Trgu Ante Starčevića postavili su štand s originalnim i zanimljivim radovima članova obitelji, kojima se prikuplja simbolična donacija za rad udruge. 


Nedostatan kapacitet regionalnog centra za autizam u Osijeku i briga o osobama s autizmom nakon što navrše 21 godinu problemi su na koje se pokušalo ukazati danas na okupljanju na središnjem osječkom trgu. Predsjednica udruge "Dar" Ana Lončarić izjavila je kako osobe s autizmom i dalje nemaju potpuno pravo na samoopredjeljenje, neovisnost i autonomiju, kao i pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje te zaposlenje na jednakoj osnovi s drugima. Smatra kako su i dalje nevidljivi javnosti dok ne dođe 2. travnja kada se obilježava Svjetski dan svijesnosti o autizmu. 

S mišljenjem Ane Lončarič slaže se i dopredsjednica udruge "Dar" Emilija Prgomet koja kaže kako sedam godina od otvaranja regionalnog centra za autizam u Osijeku ima pomaka na bolje, ali to i dalje nije dovoljno. Posebno je izrazila brigu za odrasle osobe s autizmom koje ostanu bez roditeljske skrbi te činjenice da se te osobe onda neadvekatno zbrinjavaju. 

Obilježavanju su prisustvovali i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i zamjenik gradonačelnika grada Osijeka Dragan Vulin koji je izjavio kako će se grad Osijek kao i Osječko-baranjska županija i dalje baviti problemima osoba s autizmom i njihovih skrbnika. 


Više o samom obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu na Trgu Ante Starčevića poslušajte u reportažnom prikazu. 

Reportaža s obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.