Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 10. godišnjica smrti generala Imre Agotića

05.05.2022.

14:27

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Komemoracija kod rodne kuće Imre Agotića

Komemoracija kod rodne kuće Imre Agotića

Foto: OBŽ / -

Sjećanje na generala Imru Agotića, prvog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u povodu 10. godišnjice njegove smrti upriličeno je u Gorjanima kod Đakova, generalovom rodnom mjestu.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred Agotićeve rodne kuće, na kojoj je spomen-ploča koju su podigli Osječko-baranjska županija, Grad Đakovo i Općina Gorjani.

Sjećanje je organizirala Udruga veterana 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo, a vijence su položili i svijeće zapalili supruga Ane i drugi članovi obitelji, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, zamjenik osječko- baranjskog župana Mate Lukić te predstavnici općine Gorjani, grada Đakova, kao i članovi udruge organizatora i drugih braniteljskih udruga.

Izaslanik ministra Medveda, zamjenik župana Mato Lukić podsjetio je na Agotićev nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske i njezinog neba od neprijateljskih zrakoplova. „Čast svake svjetske vojske bi bila imati ovakvog profesionalca, čovjeka u svojim redovima. Dao je ogroamn doprinos u stvaranju Hrvatske vojske, a koliko je povjerenje predsjednik Tuđman imao u generala Agotića govori i to da mu je dao vrlo teške zadatke pregovora s Jugoslavenskom armijom o napuštanju vojarni u RH, a isto tako i kao zapovjedniku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane”, podsjetio je dožupan Lukić zahvalivši i obitelji, prijateljima i 122. brigadi što čuvaju uspomenu na generala Imru Agotića.

Dopredsjednik Udruge veterana 122 br. HV Đakovo Jozo Totić naglasio je kako su sjećanja na generala Agotića brojna, a njegov doprinos u obrani od neprijatelja golem. "Svi se sjećamo njegovog velikog doprinosa, posebno sastanaka i pregovora s JNA u kojima je bio vrlo uspješan. Ovdje u njegovom rodnom mjestu okupljamo se svake godine kako bi se zahvalili njemu, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život u borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske", zaključio je Totić.

Imre Agotić rođen je 12. siječnja 1943. u Gorjanima, a široj je javnosti postao poznat kao glavni pregovarač s JNA. Bio je i prvi zapovjednik HRZ-a te, poslije, savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja i za nacionalnu sigurnost. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljama Bljesak, Ljeto 95. i Oluja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.