Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 200. godišnjica rođenja Petra Preradovića

18.03.2018.

22:33

Autor: Neven Knežević

foto: Radio Osijek

foto: Radio Osijek

Foto: - / -

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora i Vlade u Preradovićevoj rodnoj kući u Grabovnici kod Pitomače obilježeno je 200 godina od rođenja velikog pjesnika, jednog od najistaknutijih predstavnika Ilirizma u Hrvatskoj.

"Mnogi Preradovića opisuju kao generala s pjesničkom dušom. Iako nas dijeli 150 godina njegove pjesme nas i dalje oduševljavaju. Vrijeme im nije ništa oduzelo, nego je samo potvrdilo njihovu pravu vrijednost", rekla je otvarajući svečanu akademiju predsjednica organizacijskog odbora Vesna Bedeković. Posebno nadahnuto o Preradoviću je govorio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić, istaknuvši da je Preradović pjesnik i čovjek najzaslužniji za očuvanje hrvatskog identiteta. "Hrvatski jezik smatrao je najznačajnijim za identitet i nitko se kao on nije toliko približio hrvatskom narodu", kazao je Kusić. U ime predsjednika Vlade okupljene je pozdravila Ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen, te napomenula da su neke od Preradovićevih pjesama uglazbljene nastavile živjeti kao dio urbane kulture, a da nismo bili ni svjesni tko je njihov autor. Predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, kao pokrovitelj svečanosti, naglasio je važnost jezika u kulturi jednog naroda, te napomenuo da se u obrazovnom sustavu treba njegovati jezik, jer nove tehnologije i društvene mreže ga relativiziraju. "Miruj, miruj srce moje", "U boj u boj", "Jezik roda mog" samo su neke od uglazbljenih Preradovićevih pjesama koje su se mogle čuti u pjesnikovoj rodnoj kući u Grabovnici, koja će uskoro biti u cijelosti obnovljena sredstvima Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske u visini 840 tisuća eura, a opremanje unutrašnjosti kuće - muzeja zajednički će financirati općina Pitomača i Minstarstvo kulture. Posebna gošća svečane akademije, a moglo bi se reći i domaćica, bila je pjesnikova pra pra pra unuka Agnes Nebehay. 
Svečana akademija u Grabovnici početak je obilježavanja 200. godišnjice rođenja pjesnika Petra Preradovića koje će trajati cijelu godinu diljem Hrvatske. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.