Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Bljesak'

01.05.2017.

17:57

Autor: hrtWEB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Okučanima je obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Bljesak'. Program je počeo budnicom u izvedbi okestra Oružanih snaga RH .

Održana je komemoracija kod Središnjeg križa Spomen-parka hrvatskim vitezovima gdje su položeni vijenci za poginule hrvatske branitelje. Na komemoraciji su pročitana imena poginulih branitelja u operaciji 'Bljesak' i kratka povjesnica te operacije. 

U crkvi sv. Vida požeški biskup Antun Škovorčević predvodio je misu zadušnicu za sve poginule u Domovinskom ratu. Za sudionike obljetnice operacije "Bljesak" održana je taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme Oružanih snaga. Na svečanom obilježavanju sudjelovali su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i brojni ministri. Predsjednik Sabora Božo Petrov, iako najavljen, nije došao.

Nakon mise zadušnice, premijer Andrej Plenković je izjavio kako su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak" prije 22 godine napravili ključnu prekretnicu u Domovinskom ratu. Ustvrdio je kako je žrtva hrvatskih branitelja u temeljima slobodne demokratske Hrvatske, te da Vlada svakim svojim potezom štiti dostojanstvo Domovinskog rata. Ministar branitelja Tomo Medved najavio je kako će njegovo ministarstvo vrlo brzo izaći s nacrtom novog braniteljskog zakona koji će, tvrdi, dati odgovore na brojna otvorena pitanja važna za braniteljsku populaciju. 

U Okučanima nije bio predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, što je posebno zasmetalo ministru obrane Damiru KrstičevićuPetrov je iz Splita poručio da nije otišao u Okučane svjestan da bi u tom slučaju glavna tema bili on i Andrej Plenković, a ne obilježavanje akcije Bljesak.

Vojno-redarstvena operacija 'Bljesak' počela je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu, a u samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U njoj su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.  Operacija 'Bljesak' predhodila je operaciji 'Oluja', koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da će uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.