Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 26. godišnjica pogibije branitelja Komletinaca

04.12.2017.

14:02

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca te komemoracijom u spomen-parku na Trgu Emerika Gašića u Komletincima je obilježena 26. godišnjica pogibije branitelja toga mjesta: pripadnika 105. bjelovarske brigade, 109. vinkovačke brigade, 11. domobranske pukovnije, 3. i 5. gardijske brigade te pripadnika MUP-a i HOS-a.

U obrani Komletinaca u jesen 1991. poginula su 44 branitelja i civila, a na području grada Otoka, kojemu Komletinci danas pripadaju, poginula su 74 branitelja, što dovoljno govori o težini te bojišnice. Bez obzira na nadmoćnost protivnika i jak tenkovsko-pješački napad, hrvatske su vojne snage na današnji dan obranile Komletince te zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti branitelja obranile takozvanu Bosutsku bojišnicu - rekao je na komemoraciji poginulim braniteljima gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

Koliko je teško bilo na današnji dan u Komletincima prisjetio se Stjepan Ivanić ratni zapovjednik 105. bjelovarske brigade: "Toga dana krenuli su s tenkovsko-topničko-pješačkim napadom svom mogućom silinom. Nakon nekog vremena probili su i našu prvu liniju, te sigurno očekivali naše povlačenje. Ja sam bez obzira na sve naredio kontranapad u čemu smo i uspjeli. Nedostajalo nam je ljudi jer je ova bojišnica bila duga više od 38 kilometara. Ovdje je bila dominantna 1. bojna 105. bigade uz koju je bio i dio 2. bojne 109. vinkovačke brigade dio HOS-vaca i nešto domaćeg stanovništva", prisjetio se ratni zapovjednik 105. bjelovarske brigade Stjepan Ivanić i dodao kako nakon 4. prosinca neprijateljske snage više nisu pokušavale ozbiljnije napade na ovom području jer su se uvjerili da tu ne mogu proći.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs poručio je kako se žrtva branitelja i civila poginulih u Komletincima nikada ne smije zaboraviti i napomenuo kako su braneći Komletince i istočnu Slavoniju, tada branili i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Nakon polaganja vijenaca u spomen-parku na Trgu Emerika Gašića u komletinačkoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije održana je i misa zadušnica za sve poginule u agresiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

11 h

FEBIRE

FEBIRE