Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 27. godišnjica ustroja 109. vinkovačke brigade ZNG

26.05.2018.

14:31

Autor: Radio Osijek/HINA

109. vinkovačke brigade ZNG fotografija MORH

109. vinkovačke brigade ZNG fotografija MORH

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa braniteljima na vinkovačkom Gradskom groblju te misom za poginule i nestale pripadnike postrojbe u Vinkovcima je obilježena 27. godišnjica ustrojstva 109. vinkovačke brigade ZNG-a, prve pričuvne brigade u Republici Hrvatskoj.

Ta je postrojba branila Vinkovce i okolicu na bojišnici dugoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, a kroz brigadu je prošlo više od 9.000 branitelja. Oko 200 pripadnika brigade sudjelovalo i u borbama za Vukovar, pri čemu ih je nekoliko poginulo u samom gradu, a postoje i indicije i da je nekoliko pripadnika te postrojbe ubijeno na Ovčari. U obrani Hrvatske u Domovinskom ratu poginula su 202 pripadnika te postrojbe, ranjeno je njih 640 dok se 24 pripadnika još uvijek vode na popisu nestalih. Za doprinos u obrani Republike Hrvatske brigada je odlikovana ordenom Red Nikole Šubića Zrinskog, Poveljom Vukovarsko-srijemske županije i Zlatnom plaketom Grb grada Vinkovaca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.