Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 28. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade „Kune”

28.04.2019.

11:43

Autor: HRT/VD

Obilježena 28. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade „Kune”

Obilježena 28. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade „Kune”

Foto: - / -

Uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca kod spomen obilježja u osječkom sveučilišnom kampusu obilježena je 28. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade „Kune” .

Među elitnim brigadama hrvatske vojske nastalima početkom velikosrpske agresije je i 3. gardijska brigada „Kune“. Osnovana je 29. travnja 1991. u Vinkovcima iz specijalnih postrojba Ministarstva unutarnjih poslova. Formirane su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu, a doprinos brigade u Domovinskom ratu ističe posljednji zapovjednik, umirovljeni brigadir Marko Leko: „Sigurno je jedno, da je 3. brigada, što pokazuje brojka od 380 poginulih i nestalih, te 1080 ranjenih bila tamo gdje su se vodile najteže borbe. Zasluge ili doprinos brigade u stvaranju Republike Hrvatske mogu istaknuti riječima kako je to uvijek "malo", uvijek smo mogli više, jer koliko smo mogli toliko smo u tom trenutku ostvarili”, dodaje Leko.

U suradnji sa snagama MUP- je brigada je na početku nastojala uspostaviti red i zakonitost u Slavoniji i Baranji. U drugoj polovini 1991. njezini su pripadnici najvećim dijelom branili Osijek čuvajući položaje u Bijelom Brdu, Ivanovcu, Erdutu, Sarvašu, Dalju, Laslovu i Tenji. Sudjelovali su u obrani Vinkovaca, a ključnu su ulogu odigrali u obrani Nuštra, inače zadnjoj liniji prema tada opkoljenom Vukovaru. U samom Vukovaru cijelo je vrijeme u obrani sudjelovala vukovarska bojna 3. brigade koja je pretrpjela teške gubitke, ali su njezini pripadnici u gradu heroju ostali do samoga kraja. Tjedan dana prije okupacije Vukovara cijela je 3. brigada sudjelovala u posljednjem pokušaju proboja okruženja prema izmučenom Vukovaru. Tijekom 1992. pripadnici 3. gardijske brigade raspoređeni su na potezu Borinci - Vinkovci – Nuštar, gdje su ostali do svibnja 1992., nakon čega su ratovali u bosanskoj Posavini. Neposredno nakon operacije Maslenica taktička grupa 3. brigade zračnim je desantom zaustavila i obranila zadarsko zaleđe od neprijateljskog protuudara.

U operaciji Bljesak, kojom je oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije, Kune su vodile istočni pravac napada, a njezini tada već visoko obučeni pripadnici prvi su ušli u Okučane. Tri mjeseca poslije, za vrijeme akcije Oluja, 3. brigada sudjelovala je u operaciji Zid zbog mogućeg prodora neprijateljskih snaga iz smjera istoka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.