Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 29. obljetnica pogibije baranjskih policajaca

13.08.2020.

14:24

Autor: Željka Bačić

Ž.Bačić

Ž.Bačić

Foto: - / -

Prije 29 godina, 13. kolovoza, iz zasjede su ubijeni policajci Policijske postaje Beli Manastir Marijan Kuzman i Zoran Sinanović. Njima u čast, kod Spomen obilježja ispred Policijske postaje položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Temeljni policajci tada su bili prva brana hrvatskoga naroda pred domaćim pobunjenicima potpomognutim JNA tenkovima i transporterima. Zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker podsjetio kako je danas i obljetnica ustroja Hrvatske policije u Baranji. 13. kolovoza 1991. je bio početak otvorene agresije domaćih pobunjenika potpomognutih s 300 tenkova i transportera JNA, što je dovelo do pogibije policajaca, a do kraja mjeseca do progonstva 25.000 Baranjaca. Sudionici tih događaja i danas su se prisjetili kako  je Krizni stožer Općine Beli Manastir od svibnja 1991. godine pokušavao normalizirati stanje u Baranji, ali neredi i provokacije su bili svakodnevica, od barikada na važnijim prometnicama za Osijek i Batinu do izazivanja nesigurnosti građana, a s tim i straha. U srpnju je bio prvi napad tromblonima na Policijsku postaju Beli Manastir, a onda su granatiranja bila svakog dana. Ratni zapovjednik Anto Prgomet ističe kako je tada bilo 28 policajaca, a danas su  iz tog sastava ostala samo četvorica. 

Kod Spomen obilježa vijence su položili predstavnici MUP-a, Policijske uprave osječko - baranjske Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Belog Manastira, baranjskih općina i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

sjećanja Slavka Kramarića i Ante Prgometa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.