Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 29. obljetnica stradanja Lovasa

10.10.2020.

13:24

Autor: Hina / Radio Osijek

foto Krunoslav Inhof (arhiva)

foto Krunoslav Inhof (arhiva)

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja mjesta masovne grobnice u Lovasu, nedaleko od Vukovara, u subotu je obilježena 29. obljetnica stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu .

Ubijeno je i poginulo 87 mještana Lovasa, odnosno 5,5 posto Hrvata koji su živjeli u Lovasu do srpske okupacije. Jedna se osoba još uvijek vodi kao nestala. U spomen na njihovu žrtvu vijence u položila i svijeće upalila brojna izaslanstva među kojima i općinskih vlasti te članovi obitelji i rodbine ubijenih. 

Posebno težak zločin u Lovasu pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991. kad su skupinu od 51 lovaškog Hrvata pod prijetnjom oružja prisilili da uđu u minsko polje. U tom okrutnom zločinu smrtno je stradao 21 Lovašanin, a 14 ih je ranjeno.

Za sve poginule i nestale podno spomen-obilježja položeni su vijenci i upaljene svijeće. Majka dvojice poginulih sinova Jelena Baketa: "Ni dan danas o njemu nisam saznala ništa, a najmlađi je poginuo u Tovarniku kada je bio napad iz Šida. Ja i kum smo išli po njega i uspjeli smo ga sahraniti ovdje na groblju." 

Zamjenik načelnice Općine Lovas Ivan Mujić: "Prvi dan su 22 osobe ubili, da bi nastavili svoj krvavi pir 18.10. kada su minsko polje priredili i tim tijekom okupacije su ubili 88 lovašana. 11 mještana je dalo živote za obranu Vukovara, tako da brojimo 89 žrtava iz općine Lovas."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.