Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 30. godišnjica osnivanja 68. bojne Vojne policije

08.12.2021.

19:22

Autor: Radio Osijek

Obilježena 30. godišnjica osnivanja 68. bojne Vojne policije

Obilježena 30. godišnjica osnivanja 68. bojne Vojne policije

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

U organizaciji Udruge veterana Vojne policije iz Domovinskog rada Osječko-baranjske županije danas (8. prosinca 2021. godine) obilježena je 30. godišnjica osnivanja 68. bojne Vojne policije. Ispred Spomenika poginulim pripadnicima te postrojbe unutar Sveučilišnog kampusa u Osijeku, položeni su vijenci i upaljene svijeće. 

68. bojna VP sa sjedištem u Osijeku utemeljena je 7 prosinca 1991, a djelovala je u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj, u vojnim operacijama na području Maslenice, te u Bljesku i Oluji, podsjetio je predsjednik Udruge veterana Vojne policije iz Domovinskog rada Osječko-baranjske županije Stipe Modrić. Kroz njezin sastav prošlo oko 1.500 osoba, 13 je poginulo, dok su 102 ranjeni.

„Policija je u vrijeme Domovinskog rata obavljala i borbene i policijske zadaće, a danas nakon 30 godina od osnivanja ove postrojbe možemo im čestitati na svemu što su učinili. Upravo ovih dana obilježavamo Dan obrane grada Osijeka i Dan Grada Osijeka, a prisjećamo se najtežih napada na grad Osijek i okolicu 1991. godine. Vojna policija je uspješno obavila sve zadatke u obrani našeg grada i Slavonije, ali i šire, na ratištima diljem Republike Hrvatske, kao i BiH. Na žalost, 13 pripadnika postrojbe položilo je svoje živote u obrani Domovine te im i ovom prigodom iskazujemo počast i zahvalnost”, rekao je zamjenik župana Mato Lukić, koji se 1991. godine kao maloljetni dragovoljac uključio u obranu Hrvatske i bio pripadnik upravo 68. bojne VP.

Počast poginulim pripadnicima ove ratne postrojbe, kao i drugim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu uz zamjenika župana Matu Lukića odao je načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, izaslanstva Vlade - ministarstva obrane i branitelja, te predstavnici udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.