Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 30. obljetnica 131. brigade HV-a, "Sinova ravnice"

23.10.2021.

13:43

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: press032.com

Foto: press032.com

Foto: - / -

U Županji je obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade Hrvatske vojske, koja je bila stožerna snaga obrane županjskog kraja od velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata, a svečanosti je nazočio i izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić.

U sklopu svečanog programa, kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Županje i županjske Posavine položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Kroz brigadu poznatu kao "Sinovi ravnice", osnovanu 25. listopada 1991., prošlo je gotovo osam tisuća hrvatskih branitelja, poginulo je 58, a 172 pripadnika brigade ranjena su tijekom  Domovinskog rata.
Banožić: 131. brigada HV-a sačuvala hrvatski prostor i stanovništvo u županjskoj Posavini
"Ova postrojba je bila stožerna snaga obrane županjskog kraja, koja je sačuvala prostor i stanovništvo naselja u županjskoj Posavini. Čuvali su dugačku liniju obrane, koja se protezala od Strošimaca na istoku i ta linija obrane nikada nije probijena i na tome im treba zahvaliti", poručio je ministar obrane  Banožić.
Posljednji ratni zapovjednik brigade Dragan Pondeljak naglasio je da je 131. brigada odigrala ključnu obranu dijela Hrvatske na tromeđi sa Srbijom i BiH. "Mi smo već ranije oformili dragovoljačke odrede, izašli na granicu Republike Hrvatske, ukopali se i nismo dali niti pedlja ove zemlje", kazao je Pondeljak.
Podsjetio je da je 131. brigada HV-a djelovala i na vinkovačkom području, nakon sloma obrane grada Vukovara.
Podno Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima vijence su položili i svijeće zapalili obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 131. brigade HV-a, izaslanstava udruga proisteklih iz Domovinskog rata te državna izaslanstva  i Vukovarsko-srijemske županije i grada Županje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.