Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 31. godišnjica Bitke za Vukovar

17.09.2022.

13:48

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

obilježena 31. godišnjica Bitke za Vukovar

obilježena 31. godišnjica Bitke za Vukovar

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Vukovarska bitka bila je i ostala sinonim za obranu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i cijele Hrvatske te njezine teritorijalne i državne opstojnosti i cjelovitosti, poručeno je sa svečanosti obilježavanja 31. godišnjice te bitke u subotu u vukovarskom Hrvatskom domu.

"Obilježavanjem ove obljetnice odajemo priznanje svim sudionicima obrane Vukovara koja je utkana u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu" poručio je u svom govoru izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved dodajući kako su takve i slične obljetnice važne i zbog prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe naraštaje.

Podsjetivši na brojne projekte koje je Vlada premijera Plenkovića realizirala u Vukovaru, Medved je ustvrdio kako je taj grad simbol otpora i žrtve kao i zajedništva u obrani, koji je ujedinio i još uvijek ujedinjuje cijelu Hrvatsku. "Odnos Vlade prema Vukovaru najbolje svjedoči sve ono što je Vlada realizirala u ovome gradu", naglasio je spomenuvši dolazak Hrvatske vojske u Vukovar, obnovu Vodotornja, proglašavanje toga grada mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

Ministar Medved to je izjavio otvorenja spomen-ploče dr. Jurju Njavri na vukovarskoj bolnici. Nacionalna memorijalna bolnica zvat će se "Dr. Juraj Njavro". "Zahvala je to za sve što je učinio u obrani svoga grada, ali i kao ministar zdravstva i prvi ministar hrvatskih branitelja", dodao je.

U povodu obilježavanja 31. obljetnice obrane Vukovara Bolnička ulica od danas će nositi ime dr. Vesne Bosanac. "Ovim ih činom pronosimo u povijest, neka mlade generacije vide tko su ti ljudi koji su označili to vrijeme. Bolnica Vukovar je sa svime što je činila u obrani grada prerasla ulogu same bolnice, rekao je Medved. 

Hrvoje Bosanac, unuk doktorice Bosanac, rekao je da je njegova baka bila mirna žena koja je htjela preuzeti sve probleme na sebe, uvijek je bila dostupna. Zahvalio joj je na divnom djetinjstvu i naglasio da je na njezinim unucima da dijele sjećanja o njoj i njezinoj povijesti.

Anto Blažanović, ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, za HRT je rekao kako je voditi bolnicu odgovoran posao. "Svi koji su vodili i koji će voditi bolnicu mogu biti ponosni na ono što je ona značila, što je učinila i što će učiniti u budućnosti, istaknuo je.


Borković: Do kada će nadležni nedjelovanjem rušiti vukovarske križeve

Ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. brigade koja je 1991. branila Vukovar, Branko Borković poručio je kako bitka za Vukovar nije mit, već stvarnost.

"Borba za priznanje 204. brigade je trajala godinama, a bitka za Vukovar je još uvijek kamen spoticanja, a nije skinuta niti stigma koja nam je nametnula Manolićeva komisija", kazao je Borković rekavši kako potraga za nestalima iz Domovinskog rata predstavlja i dalje jedno od najtežih nerješenih pitanja.

"Do kada će nadležni svojim nedjelovanjem rušiti vukovarske križeve", zapitao je Borković rekavši kako pri tome misli na državno odvjetništvo.

Govorila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić rekavši kako nema puno bitaka u povijesti koje se mogu uspoređivati s vukovarskom, posebice u moralnom smislu.

"Vukovar je bio i ostao heroj, ali boli i dalje pitanje nestalih. Hrvatska je pružila ruku pomirenja koja međutim mora biti prihvaćena i s druge strane", upozorila je Balić.

Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Republike, general pukovnik Siniša Jurković, ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Federacije BiH Marinko Ćavara, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zamjenik vukovarskog gradonačelniak Filip Sušac te drugi uzvanici.

Uoči svečanosti, koja je započela intoniranjem himne i prijenosom na video zidu podizanja državne zastave na vukovarskom Vodotornju koju je podigao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Rano jutros Vukovarom je prošla budnica te su od Memorijalnog centra iz Domovinskog rata do Hrvatskog doma u mimohodu nošene ratne zastave hrvatskih postrojbi iz Domovinskog rata. Također se uz Dunav održava taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

23 h

FEBIRE

FEBIRE