Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 31. obljetnica 3. gardijske: "Slavne Kune dale nemjerljiv doprinos"

29.04.2022.

16:24

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Pripadnici 3. gardijske brigade Kune obilježavaju 31. obljetnicu

Pripadnici 3. gardijske brigade Kune obilježavaju 31. obljetnicu

Foto: MORH / -

Polaganjem vijenaca na vukovarskom Memorijalnom groblju iz Domovinskog rata obilježena je godišnjica slavne 3. gardijske brigade "Kune" koja je ustrojena na današnji dan prije 31 godinu.

Podno spomen-obilježja odana je počast poginulim i nestalim pripadnicima brigade koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Na svom ratnom putu od Vukovara do zadarskog zaleđa pretrpjela je velike gubitke.

„Od ukupno 391 pripadnika brigade, 215 ih je poginulo 1991. u obrani istočne Slavonije”, rekao je Tihomir Kmet, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade.

 Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić poručio je kako  se žrtva pripadnika te postrojbe u Domovinskom ratu nikada ne smije zaboraviti.

"Velika je to žrtva, njima dugujemo najviše", rekao je Banožić koji je u spomen na poginule i nestale pripadnike Kuna položio vijenac i zapalio svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, bio nazočan misi zadušnici u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanoj akademiji u Hrvatskom domu.

Osvrnuvši se na Domovinski rat, ministar je rekao da nije imao dovoljno godina da bi i sam bio sudionik, ali da je kasnije tijekom godina mnogo toga naučio od hrvatskih branitelja. „Vi ste osigurali da danas živimo u cjelovitoj i sigurnoj državi. Iako imate svoju resornu kuću – Ministarstvo hrvatskih branitelja koje jako dobro skrbi o vama, vi iskazujte jasan interes tamo gdje ste i počeli, a to je Ministarstvo obrane. Hvala vam na tome. Hvala vam na svakoj vašoj podršci, na svakom savjetu i interesu koji iskazujete za sustav obrane i za projekte koje smo pokrenuli“, rekao je ministar. U tom kontekstu spomenuo je da su u tijeku projekti kojima se, uz pomoć saveznica i članica NATO-a i EU-a, postupno prelazi s istočne na zapadnu tehnologiju. „Na taj način jačamo Hrvatsku vojsku. Hrvatski vojnik je danas prepoznat u svijetu po onome što je naslijedio od vas hrvatskih branitelja, a to su srčanost, spremnost, zalaganje i rad na sebi“, istaknuo je.

Ministar je na kraju poručio: „Ono što je bio moj najveći izazov kada sam preuzeo resor obrane, bilo je na koji način razlučivati što je to uistinu dobro za Hrvatsku vojsku. I upravo jedan od vaših kolega mi je pojasnio, ako imaš čovjeka ispred sebe koji nije bio u crkvi, koji nije nikad bio branitelj i koji nikada nije bio dio Hrvatske vojske, taj čovjek ti ne želi dobro. Na taj način se ponašam, na taj način donosim odluke“.

Kunama je obljetnicu čestitao i ministar branitelja

Pripadnicima 3. gardijske brigade Kuna 31. obljetnicu čestitao je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved: „Vaše domoljublje i odvažnost vodilo vas je u obrani i oslobađanju naše domovine. Od Vukovara i Posavine, preko zadarskog zaleđa pa sve do krajnjega juga dali ste svoj nemjerljiv doprinos i podnijeli golemu žrtvu", istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Medved. 

Uoči 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, rekao je Medved, "prisjećamo se kako su Kune među prvima ušle u oslobođene Okučane". Pripadnici Kuna proslavili su svoju brigadu na ponos domovine, dodao je. "U Domovinskom ratu pokazali smo snagu zajedništva, koja nas je dovela do konačne pobjede", istaknuo je ministar Medved i pozvao pripadnike 3. gardijske brigade da budu ponosni na svoja djela, koja zauvijek ostaju u temeljima hrvatske državnosti, slobode i neovisnosti.


Treća gardijska brigada Kune ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima. Brigada je sudjelovala u obrani Vukovara, Baranje, zapadne Slavonije, na vinkovačkom bojištu, u operaciji Maslenica i Bljesak, a tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja raspoređena je u obrani grada Osijeka te je pripremana za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije. Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika. Poginuo je 391 pripadnik Kuna,  šesnaest njih se  vode se kao nestali, a 1088 pripadnika postrojbe je ranjeno.


Ministar Banožić na obilježavanju 31. obljetnice 3. gardijske brigade

Ministar Banožić na obilježavanju 31. obljetnice 3. gardijske brigade

Foto: MORH / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.