Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 44. obljetnica osnutka osječkog Sveučilišta

29.05.2019.

13:14

Autor: HINA/ Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Dan je Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, koji obilježava 44. akademsku godinu i 312 godina visokoga školstva u Osijeku. Nazočili su brojni gosti, a posebno je istaknuto kako su studenti u središtu procesa obrazovanja, uz jaku znanstvenu i nastavnu aktivnost.

Od osnutka Sveučilišta diplomiralo 76.412 studenata, podsjetio je rektor Vlado Guberac dodavši kako je do sada  na Sveučilištu u Osijeku status doktora znanosti stekao 1221 polaznik doktorskih studija što smatra iznimnim doprinosom društvenom i gospodarskom razvoju istočne Hrvatske te razvoju znanosti. Osječko Sveučilište danas ima 17 znanstveno-nastavnih i umjetničkih sastavnica, više od 18 tisuća studenata te više od 1900 djelatnika, napomenuo je Guberac i istaknuo kako je, osluškujući potrebe tržišta, u posljednjoj akademskoj godini na tome sveučilištu otvoreno osam novih studijskih programa. Rekao je kako su, u sklopu internacionalizacije Sveučilišta, odlučili otvoriti i studijske programe na stranim jezicima - na Medicinskome fakultetu te Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Kada je pak riječ o investicijama, rektor je izvijestio da je reaktivirana investicija izgradnje paviljona Studentskoga doma u Sveučilišnom kampusu, vrijedna 170 milijuna kuna podsjetivši kako je svojedobno bilo poteškoća s prethodnim izvođačem radova, ali da je sada dobra dinamika radova.
Najavio je da se očekuje i početak druge faze projekta nove sveučilišne knjižnice i multimedijalnoga centra, vrijednih oko 130 milijuna kuna. Osječko Sveučilište jedno od najbrže rastućih po broju studenata i kvaliteti programa
Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Ivana Franić ocijenila je kako je osječko Sveučilište "jedno od najbrže rastućih po broju studenata te  atraktivnosti i kvaliteti studijskih programa, posebice u STEM području, gdje studijski programu prerastaju u najizvrsnije u Hrvatskoj". Smatra kako osječko Sveučilište ima jasne i kvalitetne temelje, što je jamstvo kvalitete, i da će u idućim akademskim godinama biti prepoznato ne samo u Hrvatskoj, već i šire, u susjednim zemljama. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je osječko Sveučilište "najvažniji dio u razvojnim planovima ove županije i istoka Hrvatske". Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je kako je, programski i sadržajno, ovo Sveučilište danas uspješno, moderno i atraktivno. Najvila je da će gradska uprava nastaviti surađivati sa Sveučilištem na svim kvalitetnim projektima, koji će još bolje regionalno pozicionirati grad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.