Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 76. obljetnica stradanja 48 zatočenika Vojnog zatvora

25.10.2021.

12:41

Autor: Radio Osijek

Obilježena 76. obljetnica stradanja 48 zatočenika Vojnog zatvora

Obilježena 76. obljetnica stradanja 48 zatočenika Vojnog zatvora

Foto: - / -

Kod Spomen ploče na zidu osječkog zatvora u Neumanovoj ulici komemoracijom je obilježena 76. obljetnica stradanja 48 osoba zatočenih i ubijenih 1945. godine u tadašnjem Vojnom zatvoru .

Obilježavanje su organizirali Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Osijek, Hrvatski domobran iz Osijeka, Žrtve za Hrvatsku - Osijek i Hrvatski obredni zdrug Jazovka-krilo Đakovo.

Okupili su se članovi obitelji i poštovatelji uspomene na žrtve tog događaja, a uime Koordinacije žrtvoslovnih udruga Osječko baranjske županije Pero Šola istaknuo je kako je riječ o događaju koji najstariji Osječani pamte iako se o tome desetljećima nije smjelo govoriti. „Uznici zatvora ubijeni su na današnji dan 1945. godine nakon pobune i pokušaja bijega. Na te ljude bacane su bombe, a zatim su voženi kamionima prema šumi Breza. Kad istražujemo te događaje, uvijek te žrtve nazivamo prešućenima, a grobišta prikrivenima. Ti ljudi koji su ubijeni bili su uglavnom u istražnom zatvoru i čekali su suđenja, protiv većine nije podignuta ni optužnica, tako da ne možemo reći da je netko od njih bio kriv jer nisu imali presudu”, rekao je Šola.

 

 

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.