Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 76. obljetnica stradanja 48 zatočenika Vojnog zatvora

25.10.2021.

12:41

Autor: Radio Osijek

Obilježena 76. obljetnica stradanja 48 zatočenika Vojnog zatvora

Obilježena 76. obljetnica stradanja 48 zatočenika Vojnog zatvora

Foto: - / -

Kod Spomen ploče na zidu osječkog zatvora u Neumanovoj ulici komemoracijom je obilježena 76. obljetnica stradanja 48 osoba zatočenih i ubijenih 1945. godine u tadašnjem Vojnom zatvoru .

Obilježavanje su organizirali Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Osijek, Hrvatski domobran iz Osijeka, Žrtve za Hrvatsku - Osijek i Hrvatski obredni zdrug Jazovka-krilo Đakovo.

Okupili su se članovi obitelji i poštovatelji uspomene na žrtve tog događaja, a uime Koordinacije žrtvoslovnih udruga Osječko baranjske županije Pero Šola istaknuo je kako je riječ o događaju koji najstariji Osječani pamte iako se o tome desetljećima nije smjelo govoriti. „Uznici zatvora ubijeni su na današnji dan 1945. godine nakon pobune i pokušaja bijega. Na te ljude bacane su bombe, a zatim su voženi kamionima prema šumi Breza. Kad istražujemo te događaje, uvijek te žrtve nazivamo prešućenima, a grobišta prikrivenima. Ti ljudi koji su ubijeni bili su uglavnom u istražnom zatvoru i čekali su suđenja, protiv većine nije podignuta ni optužnica, tako da ne možemo reći da je netko od njih bio kriv jer nisu imali presudu”, rekao je Šola.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.