Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježene obljetnice Zbora ratnih izvjestitelja HRT

13.11.2021.

14:55

Autor: Radio Osijek/AB/DL

fotografija Davor Lončarić

fotografija Davor Lončarić

Foto: - / -

Nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, prigodnim programom u Vukovaru je svečano obilježena 30. obljetnica početka ratnog izvještavanja i 15. obljetnica djelovanja Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije.

Susret je otvoren himnom Republike Hrvatske koju je pjevao dječji zbor „Vukovarski golubići”, nakon čega se svim poginulim braniteljima odala počast minutom šutnje. Ratne 1991. godine sa šestog kata „Hotela Dunav” brojni novinari izvještavali su o ratnim zbivanjima, a nakon što je postalo nemoguće izvještavati iz Vukovara, studio je preseljen u Vinkovce. Posebna se počast odala  poginulim ratnim izvjestiteljima Žarku Kaiću, Gordanu Ledereru, Đuri Podboju, Nikoli Stojancu, Željku Ružičiću te Siniši Glavaševiću i Branimiru Polovini. Na video ekranu emitiran je prikaz agresije na hrvatske gradove Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Škabrnju, Gospić, Karlovac, Osijek i Vukovar.

Predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije Marinko Ćavar pozdravio je nazočne te rekao: "Sjećamo se početka, prije 30 godina, u kojem su veliku i značajnu ulogu odigrali ratni izvjestitelji. Mi smo išli tamo dragovoljno, išli smo srcem, išli smo s vjerom da ćemo dobiti domovinu, a ono što smo postigli je jednako ili slično onome što su činili hrvatski branitelji. Mi smo istinu poslali u svijet. Sjećamo se stradanja hrvatskih mjesta i sela, mi smo bili tamo i tamo smo išli sa željom i voljom da svekolikoj svjetskoj javnosti prikažemo istinu. Ćavar  se prisjetio i  riječi međunarodnih predstavnika UN-a tijekom pregovora s Miloševićem u kojima su istaknuli da je Srbija, uz rat na bojnom polju, izgubila i medijski rat.

Izvjestitelje je u ime Grada Vukovara pozdravio pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić. "Agresor na Republiku Hrvatsku imao je moćnu vojnu tehniku, a isto tako imao je dobro organizirane obavještajne službe koje su putem svojih medija širile neistinu. Veličina ratnih izvjestitelja je da su se istinom borili protiv neistine. Istina najviše boli i najjače je oružje. Zbog nje je stradalo sedam ratnih izvjestitelja i stoga Vam se svima zahvaljujem na doprinosu u Domovinskom ratu", rekao je Dimić.

Prigodne riječi uputio je i izaslanik ministra branitelja Krunoslav Šeremet: "Doprinos ratnih izvjestitelja je nemjerljiv. Ratni izvjestitelji su u ključnim trenutcima svojom hrabrošću i prisebnošću na terenu doprinijeli pobjedi i u medijskom ratu. Brojni su dali život za domovinu i u zalog nam ostavili to da nikada ne smijemo prestati promicati vrijednosti Domovinskog rata i promicati istinu."

Susret pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja završen je pjesmom „Bože čuvaj Hrvatsku”.

/tekst web stranica HRV, autor Žana Kunji/

Ratni izvjestitelji u VU

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.